Το νησί Οξυά και ακόμη πέντε νησάκια στο Ιόνιο αγόρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμίρης Χαλίφα Αλ Θάνι και άλλοι αγοραστές από το Κατάρ. 

Ads

 
Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός επιβεβαίωσε ότι η Οξυά πέρασε στην ιδιοκτησία του εμίρη έναντι του ποσού των 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε, ο εμίρης έχει δώσει ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ για άλλα πέντε νησάκια στην περιοχή.
 
Τόσο η Οξυά, όσο και άλλα μικρότερα νησιά – μεταξύ των οποίων και τα πέντε που φαίνεται ότι αγόρασε ο εμίρης – είναι ιδιωτικά και διοικητικά ανήκουν στην Ιθάκη.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο εμίρης του Κατάρ υποσχέθηκε, δε, ότι «θα φέρει νερό στην Ιθάκη από τον Αστακό» και έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη.
 
Ο δήμαρχος Ιθάκης ανέφερε ότι η Οξυά είναι 4.200 στρέμματα και τα άλλα 5 νησάκια συνολικά 1.600 στρέμματα. Ο κ. Κασσιανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινήσεις του εμίρη του Κατάρ.
 
Το νησί Οξυά, έκτασης 4.200 στρεμμάτων, ανήκει στο σύμπλεγμα Εχινάδων και βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου, απέναντι από τον Αστακό.
 
Πηγές πάντως αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες εκατομμυρίων, ωστόσο, στο υποθηκοφυλακείο δεν έχουν γίνει ακόμη οι μετεγγραφές των τίτλων ιδιοκτησίας.
 
Στο μεταξύ η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου αντιδρά με ανακοίνωσή της στην πώληση της Οξυάς αλλά και των υπόλοιπων νησιών τονίζοντας ότι όποιος θέλει να «αγοράσει νησί εκεί πρέπει να ξέρει πως επιτρέπεται να κτίσει ένα μαντρί, να βάλλει αγριοκάτσικα κι αγριοκούνελα και να παρακολουθεί τα πουλιά. Επίσης μπορεί να κάνει και μικρή υποδομή γι’ αυτά. Για ξενοδοχεία, πισίνες, βίλες και τουρίστες ούτε λόγος».
 
«Πέρα από δασικές εκτάσεις που είναι τα περισσότερα απ’ αυτά, άπαντα είναι περιοχές ΝATURA. Οι χρήσεις γης για το καθένα ορίζεται αυστηρά (;) από την ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006. Επιπλέον η διαχείριση των Νότιων Εχινάδων στις οποίες τα περισσότερα νησιά ανήκουν, είναι αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» τονίζει μεταξύ άλλων.
 
Πωλητήριο
 
Πριν από μερικές ημέρες το «Business Insider» σε άρθρο του με τίτλο «Μπορούν να γίνουν δικά σας με μερικά εκατομμύρια» παρουσίασε λίστα με 9 ελληνικά νησιά. Το δημοσίευμα τονίζει ότι πρόκειται για κάποιες από τις παραδεισένιες νησίδες της Μεσογείου. Αυτές είναι:

1. Ο Αγιος Αθανάσιος στην Ιτέα, με τιμή πώλησης 1,9 εκατ. δολάρια.
2. Το Μόδι στον Κορινθιακό, το οποίο χαρακτηρίζεται «κόσμημα» που κοστίζει 1,5 εκατ. δολάρια.
3. Τα Τοκμάκια της Λέσβου, που προτείνονται για τουριστικές επενδύσεις, με 5 εκατ. δολ.
4. Η Καρδιώτισσα Σικίνου, η «απόλυτη ευκαιρία», με τιμή πώλησης 8 εκατ. δολάρια.
5. Τμήμα του Αγίου Θωμά στον Αργοσαρωνικό που πωλείται έναντι 15 εκατ. δολαρίων.
6. Το Δουλίχιο, το μεγαλύτερο νησί προς πώληση στη λίστα. Με 4.000 ελαιόδεντρα και θέα στο Ιόνιο, πωλείται έναντι 50 εκατ. δολαρίων.
7. Το νησί Ομφορι, επίσης στο Ιόνιο, που πωλείται 62 εκατ. δολάρια, καθώς το 20% της επιφάνειάς του ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση.
8. Η Γαία, που συνοδεύεται με άδεια ανοικοδόμησης και πωλείται 5 εκατ. δολάρια.
9. Η νησίδα Πάτροκλος, κοντά στην Αττική, που χαρακτηρίζεται «εξαιρετική αγορά» λόγω της εγγύτητάς της με τις αστικές υποδομές. Επίσης διαθέτει ελαιόδεντρα, πεύκα και χαμηλή βλάστηση και κοστίζει 186 εκατ. δολάρια.