Επιχείρηση φίμωσης του Gay Pride Αθήνας (8 Ιουνίου) και Θεσσαλονίκης (14/15 Ιουνίου) καταγγέλλουν οι διοργανωτές. Μετά την απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει το τηλεοπτικό σποτ να προβληθεί, η διοίκηση του μετρό αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή της διαφημιστικής αφίσας. Εν τω μεταξύ, ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο της συμπρωτεύουσας να απομακρύνει τα παιδιά του από το Φεστιβάλ. Μιλώντας στο tvxs.gr η Άντρεα Γκίλμπερτ, εκπρόσωπος της διοργάνωσης του Athens Pride σχολίασε ότι οι ελληνικές αρχές στην ουσία λένε ότι «είμαστε gay friendly αρκεί να μην είστε gay».

 
Προδιαγραφές…
 
Χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «έκοψε» το τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride γιατί περιείχε ένα λεσβιακό φιλί και όπως αναφέρει «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα».
 

To επίμαχο βίντεο
 
Προς την ίδια απόφαση κατευθύνθηκε και η ΣΤΑΣΥ, η εταιρία λειτουργίας του μετρό, η οποία δεν επέτρεψε την προβολή της σχετικής αφίσας στις αποβάθρες. «Στις στάσεις των λεωφορείων τελικά θα μπει η αφίσα από αύριο το πρωί», δηλώνει στο tvxs.gr η Άντρεα Γκίλμπερτ. «Όμως στο μετρό επειδή δεν είναι ιδιωτική εταιρία έπρεπε η αφίσα να περάσει από επιτροπή ελέγχου», συμπληρώνει και προσθέτει: «Η επιτροπή έλεγξε για 2 λεπτά! Μετά δεν μας έδωσαν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ότι για παράδειγμα δεν συμφωνούν μαζί μας, αλλά είπαν ότι απλά δεν πληρούνται οι προδιαγραφές. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε αλλά μετά την απόφαση του ΕΣΡ δύσκολα κάποιος θα διαφοροποιηθεί ή θα πει την αλήθεια για όσα πιστεύει».
 
imageΑπό την διοργάνωση του φεστιβάλ θεωρούν ότι η αφίσα είναι αισθητικά πολύ όμορφη και όσον αφορά το προκλητικό της στοιχείο αναφέρουν ότι είναι εσκεμμένο γιατί διαφορετικά κανείς δεν ασχολείται με τα δικαιώματά τους.
 

 

Ads

«Κρύψτε τα παιδιά σας»
 
imageΝα απομακρύνουν τα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους από τον χώρο που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη το gay pride κάλεσε με ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Άνθιμος χαρακτηρίζοντας το φεστιβάλ ως «ανόσια και αφύσικη εκδήλωση».
 
Κάλεσε επίσης τους Θεσσαλονικείς, «ως ορθόδοξοι χριστιανοί», να αποφύγουν κάθε εκδήλωση βίας και συγκρούσεων εντός της τοπικής κοινωνίας και να αντιδράσουν εκφράζοντας μόνο την κάθετη αντίρρησή τους για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στην πόλη τους, ενώ προέτρεψε τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, να ματαιώσει το φεστιβάλ.
 
«Στην Θεσσαλονίκη έχουμε τις αρχές με επικεφαλής τον Μπουτάρη, που είναι αποστάτης των συνηθισμένων πρακτικών, με το μέρος μας. Όμως εκεί απέναντί μας είναι η Εκκλησία! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει», αναφέρει η κα. Γκίλμπερτ.
 
Ομοφοβία: Ξύσε και θα τη δεις
 
«Αντιλαμβανόμαστε από τα όσα έγιναν ότι οι ελληνικές αρχές δηλώνουν gay friendly αρκεί να μην έχουν να κάνουν με gay. Στην επιφάνεια όλα φαίνονται καλά, αλλά εάν ξύσεις λίγο πιο κάτω θα βγει η ομοφοβία», δηλώνει η Άντρεα Γκίλμπερτ.
 
«Δεν υπάρχει εθνική προστασία για εμάς και αυτό είναι ανατριχιαστικό. Το ότι δεν μας πετάνε πέτρες όπως σε γειτονικές χώρες δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά. Χάλια είμαστε. Η σύγκριση γίνεται πάντα με τις καλύτερες χώρες από εμάς. Όχι με τις χειρότερες. Το ότι δεν είμαστε Μόσχα ή Ουγκάντα δεν σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο με το Βερολίνο ή το Όσλο», προσθέτει.