Το 8 ώρες και 35 λεπτά αναφέρεται στην τελευταία πτήση της Delta Airlines στην Αθήνα. Ενας νέος άνδρας, ο Τζόναθαν, αδελφός της Αμαλίας, εγγονός της Ερασμίας και του Μενέλαου Αργυρίου ταξιδεύει για πρώτη του φορά στον τόπο καταγωγής του και όσο διαρκεί η πτήση αφηγείται την ιστορία δύο τραυματισμένων μέσα του πλασμάτων, μιας χώρας και μιας οικογενειας… “ Η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs.gr,  με αφορμή μία συνάντηση – συζήτηση* την Πέμπτη 27 Ιουνίου στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια για το νέο της μυθιστόρημα.

Ads

Oικογένεια είναι ένα οστεοφυλάκιο τραυμάτων. Αυτό όμως της χαρίζει και την ξεχωριστότητα της.
Πιο καλά το λέει ο Τσέχωφ στην Αννα Καρένινα:

“ολες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ευτυχισμένες με τον ίδιο τρόπο,  μονο οι δυστυχισμένες οικογένειες είναι δυστυχισμένες η κάθε μια με τον δικό της τρόπο”. Το ίδιο ίσως μπορούμε να πουμε και για μια χώρα…

 …Η ιστορία ξεκινα στην προκυμαία της  Σμύρνης με  δυο μικρες αδελφές, που μείναν μόνες τους με μια ζωή  που πρόλαβε κιόλας να κακοποιηθεί.

Ads

Το Φροσάκι ήταν  πέντε ετών και η αδελφή  της, η Ερασμία, επτά. Είδαν τη μάνα τους να ξεψυχάει μπροστά τους, ζήσαν τη φωτιά, την αγριάδα, τη φρίκη. Οι μνήμες αυτές έχουν τον τρόπο τους να χαράζονται στο σώμα και στην ψυχή αλλά και να διαιωνίζονται γενεαλογικά.

Οι ηρωες στο βιβλίο μου διαχειρίζονται μνήμες που καίνε ακόμα το μέσα τους.

Ολο το στοίχημα είναι να ξεφύγεις από το καμένο και τη φωτιά δίχως να αρνηθείς το αρχικό τραύμα.

Η άρνηση του τραύματος, η συγκάλυψη, είναι μια πράξη βίας. Βια ατομική, βία συλλογική.-

image
Aπόσπασμα από το βιβλίο 8 ώρες και 35 λεπτά, των εκδόσεων Καστανιώτη

“[…] «Μπορώ να ονειρεύομαι, Αμαλία, το φως, Φως. Παιδιά ευτυχισμένα και χορτάτα και ζεστά ντυμένα να χαίρονται στις αμμουδιές ένα καλοκαίρι και μια άνοιξη που δεν τελειώνει. Αμέριμνα, άφοβα παιδιά και το μέλλον ένα ανοιχτό στον ορίζοντα παράθυρο. Αφαντοι οι μικροπωλητές ψυχών. Στους δρόμους, οι αναπνοές των ανθρώπων μυρίζουν γιασεμί και καλοσύνη».

«Τα όνειρα έχουν θράσος. Όνειρα γλυκά, Τζόναθαν».

Να προσέχουμε, λένε οι ταξιδιωτικές ανακοινώσεις όσων πηγαίνουν στην Ελλάδα. Να είμαστε σε επαφή με την Αμερικανική Πρεσβεία. Άστεγοι και υποσιτισμένα παιδιά, άνθρωποι που κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους κι άλλοι που με τη θέλησή τους φεύγουν από τη ζωή, γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν να τα αναθρέψουν. Συνθήματα στους τοίχους “βασανίζομαι” “δεν θέλω να ζω”. Αυτός είναι ο τόπος μας Αμαλία;

Μην πας, είναι παράλογο, έλεγα στον εαυτό μου, περιστέρια ταΐζουν τους πεινασμένους διαβάτες, άνθρωποι με άδειο βλέμμα στους δρόμους μονολογούν, θες στ’ αλήθεια να το ζήσεις αυτό; Διαδηλωτές, δακρυγόνα και χημικά θα σε τυφλώνουν. Είμαι τρελός; Ένα παιδί που δεν γνώρισε τον πατέρα του είμαι. Βρεφοδόχοι άλλων εποχών επιστρέφουν. Σε ειδικά κουτιά εντοιχισμένα στο εξωτερικό των νοσοκομείων μητέρες εναποθέτουν να ανεπιθύμητα μωρά τους. Βρέφη εγκαταλείπονται σε σκαλιά πολυκατοικιών, σε αυλόγυρους εκκλησιών, σε δημόσια μαιευτήρια.

«Υπερβάλλεις, Τζόναθαν, και με το φως και με το σκοτάδι».
«Σ’ αγαπώ, Αμαλία. Η υπερβολή είναι το ρούχο της αγάπης. Αλλιώς, η αγάπη σαν έκθετο βρέφος μαραζώνει» […]”

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου για τα τραύματα μιας χώρας και μιας οικογένειας:

“Ζω, σημαίνει αναζητώ μια αλήθεια. Και η μόνη αλήθεια, ίσως είναι αυτή που σε φέρνει κοντά στις ρωγμές της ιστορίας σου. Αν σταματήσει αυτή η αναζήτηση, σταματάς να υπάρχεις… και το θέμα είναι, να μη γίνουμε μία χώρα, ήδη νεκρών.«Οι άνθρωποι δεν ψεύδονται στους πόνους». Τα  τραύματα μιας χώρας είναι και τα τραύματα μιάς οικογένειας. Τής δικής μας.” Φ. Τσ.
 
Συνάντηση – συζήτηση με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά, των εκδόσεων Καστανιώτη.

  • Την συνάντηση συνοδεύουν μουσικά, ο Γιώργος Παπουτσής στο πιάνο, και η Φιόρη Μεταλληνού στην ερμηνεία μελοποιημένης ποίησης από Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης  και ο Μάνος Χατζηδάκις.  
  • Τo βιβλιοπωλείο Λεμόνι θα διαθέτει βιβλία της συγγραφέως.

Info
Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα
Τηλ. 21 0867 3655 (facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes)
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, 8:00μμ.
Είσοδος ελεύθερη