Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ο χρόνος επουλώνει τα τραύματα, το Βερολίνο σχεδιάζει να ξεθάψει το γιγάντιο μνημείο του Λένιν – που θάφτηκε στην πόλη το 1991 – και να το τοποθετήσει σε ένα νέο μουσείο για «ανεπιθύμητα» αγάλματα, σύμφωνα με το Spiegel Online. Τα έργα θα εκτείνονται τόσο στην κομουνιστική όσο και στην εποχή των Ναζί και θα φτάνουν μέχρι και αρκετά παλιά, στην εποχή της Πρωσίας.

Ads

Το Βερολίνο γκρέμισε, το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν, ένα 19 μέτρων άγαλμα, μόλις δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους. Η απομάκρυνσή του συμβόλιζε τη βιασύνη του Βερολίνο να απαλλαγεί από όλες τις θύμισες του κομουνιστικού παρελθόντος της και μάλιστα μνημονεύτηκε στην ταινία «Goodbye Lenin».

Το άγαλμα, που θάφτηκε σε ένα λάκκο άμμου στις παρυφές της πόλης, πρόκειται να «αναστηθεί» και να τοποθετηθεί σε μία νέα μόνιμη έκθεση, μαζί με άλλα μνημεία και αγάλματα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αγάλματα της ναζιστικής εποχής, εξιδανικευμένων Αρίων θα τοποθετηθούν στην έκθεση μαζί με τα μνημεία στρατηγών του 18ου αιώνα που θα αποπνέουν το μεγαλείο και τον μιλιταρισμό της Πρωσίας.

«Πρέπει να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν οι άνθρωποι μπορέσουν να υιοθετήσουν μία πιο χαλαρή προσέγγιση της ιστορίας» δήλωσε στο Spiegel Online, ο επικεφαλής του σχεδιασμού, Andrea Theissen. «Η έκθεση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απεικονίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα ιστορικά μνημεία. Είναι χαρακτηριστικό της πολυτάραχης ιστορίας του Βερολίνου, τίποτα δεν έχει απομείνει στημένο εκεί που κάποτε τοποθετήθηκε».

Ads

Άλλες πόλεις έχουν ήδη οδηγήσει στην «ανάσταση» ανεπιθύμητα μνημεία, κυρίως όμως σε εξωτερικούς χώρους που μοιάζουν με νεκροταφεία του κομουνισμού. Η Βουδαπέστη έχει το Πάρκο με τα Αγάλματα που φιλοξενεί τον Λένιν και τον Καρλ Μαρξ, καθώς και κομουνιστές ηγέτες της Ουγγαρίας. Στη Μόσχα υπάρχει το πάρκο με τα μνημεία των πεσόντων που φιλοξενεί όλα τα μεγάλα «αστέρια».

Το Βερολίνο αποφάσισε ότι μετά από δεκαετίες κάτω από το έδαφος ή μέσα σε ξεχασμένα θησαυροφυλάκια, τα «ανεπιθύμητα» μνημεία έχουν «υποφέρει» αρκετά. Ένα σύνολο εκατό μνημείων θα εκτεθούν στο Spandau Citadel το 2013. Η έκθεση θα ονομάζεται «Αποκάλυψη: Το Βερολίνο και τα μνημεία του». Δύο αίθουσες ύψους εννέα μέτρων προετοιμάζονται για τον τα ιστορικά εκθέματα.

«Δεν πρόκειται να είναι ένας τόπος λατρείας», υποστηρίζει ο Theissen. «Εξηγεί την αμφισβήτηση και τη λατρεία των μνημείων». Μερικά από τα αγάλματα θα προέλθουν από τις θυρίδες του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείο και την περιφερειακή υπηρεσία προστασίας μνημείων. Αλλά, όπως το μαρμάρινο άγαλμα του βασιλιά της Πρωσίας, Friedrich Wilhem ΙΙΙ και της βασίλισσας Luise είναι ήδη στην ακρόπολη και προετοιμάζονται για την αποκατάσταση. Ορισμένα είχαν καταστραφεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ουλές θα πρέπει να διατηρηθούν ως μία επιπλέον απόδειξη της ταραγμένης ιστορίας της Γερμανίας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μία ομάδα από 16 αγάλματα δουκών, βασιλιάδων και αυτοκρατόρων που είχαν ανεγερθεί στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, το 1901, επί του αυτοκράτορα Wilhelm II. Τα αγάλματα αποκαθηλώθηκαν από τους Συμμάχους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα από τα μνημεία των Ναζί που θα εκτεθούν θα είναι το «Decathlete» του Arno Breker. Ο Gerhard Hanke, σύμβουλος πολιτισμού του Spandau δήλωσε πως «η έκθεση θα προσελκύσει τη διεθνή προσοχή».