Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση νησιών και κρατικής ακίνητης περιουσίας προκειμένου να αποπληρώσει κάποιο μέρος από τα χρέη της εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού BusinessWeek.

Ads

Στο δημοσίευμα με τίτλο «For sale» (προς πώληση), αναφέρονται παραδείγματα επενδυτών οι οποίοι στο παρελθόν θέλησαν να αγοράσουν νησιά για να προχωρήσουν σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά που τελικά εγκατέλειψαν τις ιδέες τους εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Μεταξύ των παραδειγμάτων είναι και εκείνο του επιχειρηματία Antoine Maalouf από το Μονακό, ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του νησιού «Πάτροκλος» στον Σαρωνικό, προκειμένου να το μετατρέψει σε ένα μικρό Λας Βέγκας, με καζίνο και ξενοδοχεία. Tο σχέδιο, ωστόσο, ναυάγησε εξαιτίας της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με το περιοδικό.

Εκτός από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, για την πώληση ενός νησιού πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους πολλά διαφορετικά υπουργεία και να βγουν γύρω στις 2.500 άδειες, σημειώνει το δημοσίευμα. Άλλα εμπόδια που θα συναντήσει κάποιος που θέλει να προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις, είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα ξεκάθαρο σε ποιον ή σε ποιους ανήκει η γη (σημειώνεται ότι για τη δημιουργία του κτηματολογίου η Ελλάδα είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ το 1994), η διαφθορά και οι «μίζες».

Ads

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις το ελληνικό κράτος διαθέτει γη συνολικής αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την πώληση της οποίας θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της, ενώ θα μπορούσε να έχει μεγάλα έσοδα και από την φορολογία των αγοραπωλησιών ιδιωτικών νησιών.