«Είναι η ώρα να ξαναγεννηθεί το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα», τονίζεται στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ» που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, που οι συνέπειές του ακόμα διαρκούν. Ο πυρηνικός φυσικός Ανδρέας Θεοφίλου, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών κατά των Πυρηνικών «Μ. Αρβανίτη-Σωτηροπούλου και η αντιπρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Ο.Αθανίτη παρουσίασαν την πρωτοβουλία με συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στις κοινωνίες ότι «δεν είναι ασφαλής, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον η πυρηνική ενέργεια».

Ads


Τα μηνύματα αυτά συνιστούν ισχυρότατη προειδοποίηση
τη στιγμή που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιας ή και μεγαλύτερης επικινδυνότητας πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Νέο κύμα αμφισβήτησης της λεγόμενης «ειρηνικής χρήσης» της πυρηνικής ενέργειας σημειώνεται διεθνώς. Στο σύνθημα «ΟΧΙ άλλη Χιροσίμα» έρχεται τώρα να προστεθεί το «ΟΧΙ άλλη Φουκουσίμα», συνοδευόμενο από την απαίτηση: η ζωή μας και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Η διεθνής οργάνωση των Γιατρών κατά των Πυρηνικών,
IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), η οποία έχει τιμηθεί με νόμπελ ειρήνης (1985) για τη δράση της κατά των πυρηνικών όπλων τάσσεται και κατά των πυρηνικών εργοστασίων, υποστηρίζοντας ότι «από τα πυρηνικά δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο πρόληψη». Όταν πρόκειται για τη ζωή –όχι μόνο των σημερινών ανθρώπων αλλά και επόμενων γενεών- συνιστούν ωμή πρόκληση δηλώσεις του τύπου «οι επενδύσεις έχουν ρίσκο», που έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπεραμυνόμενος του σχεδίου της κυβέρνησής του για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, περιοχή στην υψηλής σεισμικότητας επαρχία των Αδάνων.

Η πυρηνική απειλή δεν γνωρίζει σύνορα. Η κατοχή πυρηνικών όπλων και η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί να αποτελούν αποκλειστικές επιλογές μιας χώρας, αφορούν όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο τους γείτονές της.

Το αντιπυρηνικό κίνημα έχει μεγάλη ιστορία.
Μεταξύ των πρωτεργατών του συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο Αϊνστάιν, ο Ράσελ, ο Ζολιό Κιουρί, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Νερούντα κ.α. Ήταν το πρώτο παγκοσμιοποημένο κίνημα, εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, με σημαντικές νίκες στις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα (όπως η Αμερικανοσοβιετική συμφωνία του 1987 για την απομάκρυνση των «ευρωπυραύλων», η απόφαση της Ιταλίας με δημοψήφισμα για κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων, κ.λ.π.). Στη δράση του οφείλεται η καθιέρωση του όρου «διπλωματία των λαών».

Έχει να επιδείξει και στη χώρα μας μεγάλους αγώνες
το κίνημα αυτό και αξίζει να θυμηθούμε ότι η πρώτη μαζική καμπάνια που οργάνωσε η αριστερά στην Ελλάδα, στα πέτρινα χρόνια μετά τον εμφύλιο, ήταν για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την «Έκκληση της Στοκχόλμης» για την απαγόρευση όλων των πυρηνικών δοκιμών. Προσπάθεια που απαιτούσε τόλμη και αυτοθυσία τα δύσκολα εκείνα χρόνια, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας από τους πρωτεργάτες της, ο 22χρονος παγκρατιώτης Νίκος Νικηφορίδης είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη 1951.

Η παγκόσμια και η πανευρωπαϊκή διάσταση του κινήματος είναι δεδομένη. Όμως, σημαντικά πεδία δράσης προκύπτουν και στο περιφερειακό επίπεδο από το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές «υψηλού πυρηνικού κινδύνου». Ειδικότερα στα ταραγμένα Βαλκάνια και στην εύφλεκτη Μ. Ανατολή η πυρηνική απειλή είναι μεγάλη λόγω των πυρηνικών εργοστασίων που ήδη υπάρχουν και εκείνων που σχεδιάζονται, καθώς και των πυρηνικών όπλων και των κινδύνων διασποράς τους. Επομένως, έχει ιδιαίτερη αξία να διεκδικηθούν πιο έντονα οι προτάσεις για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο, ενώ κοινά μέτωπα μπορούν να οικοδομηθούν και στο τρίγωνο «Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος», με αιχμή την αποτροπή της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Ads

Η φιλειρηνική και οι οικολογικά ευαίσθητοι άνθρωποι της χώρας μας καλούνται να καταστήσουν αμετάκλητη την απόφαση διαδοχικών κυβερνήσεων ότι δε θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα πυρηνικό εργοστάσιο. Ταυτόχρονα καλούνται να συμβάλλουν στον αγώνα για μια Ευρώπη κι έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικά εργοστάσια. Οι λαοί πρέπει να επιλέξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον

«Η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια
είναι η κατάργησή τους», καταλήγει η διακήρυξη που αναφέραμε στην αρχή αυτού του άρθρου, την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε μαζικά ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές (περισσότερες πληροφορίες στο site https://stamatistetapirinika.wordpress.com/).

Του Πάνου Τριγάζη. Ο Πάνος Τριγάζης, συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ).