Σωρεία αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη στη ΝΕΤ σχετικά με το βιασμό. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν» δήλωσε στην εκπομπή «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» ο δημιουργός.

Ads

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την αγανάκτηση τους, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή τέτοιων δηλώσεων γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη (ο οποίος μάλιστα συναλλάσσεται συχνά με το κράτος), ιδιαίτερα μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Η τελευταία μετατρέπεται έτσι σε όχημα διάδοσης των απεχθέστερων σεξιστικών ιδεών, προσδίδοντάς τους και κύρος «γνώμης πνευματικού ανθρώπου».

Οι Οικολόγοι ζητούν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει για αυτό το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης. Τέλος, υπογραμμίζουν πως το τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τσόκλη συνιστά σαφώς δημόσια προτροπή σε κακούργημα, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη, σύμφωνα με το άρθρο 184 του ποινικού κώδικα, και τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών.

Και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) «προσυπογράφει την ακόλουθη ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων για την προβολή (και μάλιστα όχι μόνο μια φορά) από τη ΝΕΤ δηλώσεων του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη που ουσιαστικά εγκωμιάζει το βιασμό και έμμεσα παρακινεί στην τέλεσή του» Το ΕΠΣΕ καταδικάζει επίσης την απάντηση της ΕΡΤ ότι σωστά προβλήθηκαν οι δηλώσεις. «Οι δηλώσεις αυτές παραβιάζουν τόσο τους κανόνες δεοντολογίας όσο και τον ποινικό νόμο. Το ΕΠΣΕ περιμένει λοιπόν την τιμωρία της ΝΕΤ από το ΕΣΡ και την ποινική δίωξη τόσο του Κώστα Τσόκλη όσο και των κατά νόμο υπευθύνων της ΝΕΤ από τη δικαιοσύνη στην οποία ήδη προσέφυγε».

Ads

Στην απάντησή της, η ΕΡΤ ανέφερε: «Οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να λογοκρίνει και να περικόψει τις απόψεις οποιουδήποτε πολίτη. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην άποψη κανενός. Είναι μία προσωπική επώνυμη άποψη και αυτός που την εκφράζει έχει και την ευθύνη των λεγόμενων του. Όσον αφορά την ώρα προβολής της εκπομπής και τη σήμανσή της θα ελέγξουμε να δούμε τι έχει γίνει».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα, ο Κ. Τσόκλης διευκρινίζει: «Υπάρχει ο απεχθής παιδεραστής που πρέπει παραδειγματικά να τιμωρείται. Υπάρχει ο ψυχασθενής ο οποίος επιτίθεται σε ότι είναι θηλυκού γένους ακόμα και σε ζώα. Αυτός είναι περίπτωση που αφορά ιδρύματα και πιθανώς την αστυνομία. Εγώ μιλούσα τότε, πριν από 11 χρόνια, για τον ερωτικό άνθρωπο που ερεθίζεται από την επίδειξη της ομορφιάς και των ερωτογενών σημείων του σώματος μιας γυναικάς, όταν αυτή προκλητικά επιδεικνύει σπρωγμένη ή από επιδειξιομανία ή από μόδα, όπως κατά καιρούς η κοινωνία το θέλει και ο οποίος ερεθίζεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ένστικτα του. Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ το υποτιθέμενο θύμα (που πάει γυρεύοντας) συνυπεύθυνο με τον θύτη. Η ερώτηση τότε ήταν, αν μια υγιείς και ζωντανή κοινωνία προτιμάει έναν άντρα που παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρόκληση ή εκείνον που έστω βίαια αντιδρά. Έλεγα λοιπόν τότε, 11 χρόνια πριν, ότι θα ήθελα πριν κρίνω και καταδικάσω, να γνωρίσω ψύχραιμα και λογικά τους λόγους και τις συνθήκες μιας τέτοιας ερωτικής επίθεσης».

«Πάντως για να καθησυχάσω τους θορυβηθέντες» προσθέτει, «τους διαβεβαιώ ότι δε βίασα ποτέ κανέναν, αν και δε σου κρύβω ότι αισθάνθηκα κάποιες φορές έντονα την επιθυμία να το κάνω, σαν … πολιτισμένος άνθρωπος που είμαι, πήγα να πω ευνουχισμένος. Όταν καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ευνουχισμένη και αδιάφορη για τον έρωτα, ότι τα περισσότερα κορίτσια μας που είναι συχνά σαν τα κρύα νερά παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν ερωτικό σύντροφο, τότε ίσως θα γίνουν κατανοητά αυτά που θέλω να πω».

«Τώρα αν ο λόγος μου, ο λόγος ενός καλλιτέχνη, εξακολουθεί μετά από 11 χρόνια να απασχολεί το δημόσιο βίο και μάλιστα σε μια στιγμή που τόσα άλλα πράγματα σοβαρότερα μας απασχολούν και μας φοβίζουν, τότε ευχαριστώ. Είναι και αυτό μια μορφή αθανασίας. Κι όμως ειπώθηκαν τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτή την εκπομπή…» καταλήγει ο ζωγράφος.