Ειδικός φόρος κατανάλωσης πρέπει να επιβληθεί στη ζάχαρη, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, καθώς είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική όπως ο καπνός και το αλκοόλ. Προτείνουν μάλιστα ακόμα και την καθολική απαγόρευσή της κάτω από μία ορισμένη ηλικία.

Ads

 
Αμερικανοί επιστήμονες, σε άρθρο τους «η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη», επισημαίνουν πως είναι απαραίτητη η επιβολή ειδικού φόρου στη ζάχαρη, όπως ισχύει για τον καπνό και το αλκοόλ, ώστε να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωσή της αλλά και των υπολοίπων γλυκαντικών ουσιών.
 
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο περιορισμός θα πρέπει να αφορά την «πρόσθετη ζάχαρη»  και όχι αυτή που υπάρχει με φυσική μορφή στις τροφές.
 
Η κατανάλωση ζάχαρης έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Μάλιστα σε προκαταρκτικές μελέτες η υπερβολική ζάχαρη συσχετίζεται με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική ανοία.
 
Επιπλέον η ζάχαρη φαίνεται να είναι εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ. «Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασίες που οδηγούν στην τοξικότητα του ήπατος και σε μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις. Λίγη ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα, αλλά πολλή σκοτώνει με αργό τρόπο», σημειώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο, που πραγματοποίησαν την μελέτη.
 
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Ρόμπερτ Λάστιγκ – ειδικός σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας- επισημαίνει ακόμη πως σήμερα στον πλανήτη μας υπάρχουν 30% περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι σε σχέση με τους υποσιτισμένους.
 
Η ζάχαρη «πληροί όλα τα κριτήρια για κοινωνική παρέμβαση όπως συμβαίνει με το αλκοόλ και τον καπνό», τόνισε ο Λάστιγκ, ο οποίος όμως υπογράμμισε πως κατανοεί ότι θα πρέπει να δοθεί μία «πολιτική μάχη ενάντια στο ισχυρό λόμπι της ζάχαρης».
 
«Αν υπάρξει ο απαραίτητος θόρυβος στην κοινωνία γύρω από αυτό το ζήτημα, τότε είναι δυνατές πραγματικές αλλαγές στη δημόσια πολιτική», υποστήριξε. «Ήρθε η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στη ζάχαρη», πρόσθεσε.