Το κρασί και η μπύρα είναι δύο από τα αγαπημένα ποτά τόσο των Ελλήνων όσο και πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πως όμως θα μεθύσει κάποιος πιο εύκολα; Αν πιει πρώτα κρασί και μετά μπύρα ή το αντίστροφο;

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Witten / Herdecke στη Γερμανία ότι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε. Για να βγάλουν το αποτέλεσμα οι ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 19 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπίρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί – και το αντίστροφο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν στο τέλος της ημέρας ενώ βρίσκονταν κάτω από ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αλλαγή στη σειρά των ποτών δεν έδειξε κάποια σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ads

Επίσης, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί πόσο μεθυσμένος θα είναι κάποιος με βάση την ηλικία του, το σωματικό βάρος και τις συνήθειες στην κατανάλωση του αλκοόλ. Ωστόσο, υπήρξε μια διαφορά μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να τείνουν να μεθούν λίγο πιο εύκολα από τους άνδρες.

Ο Jöran Köchling, από το πανεπιστήμιο Witten / Herdecke της Γερμανίας και συντάκτης της έρευνας δήλωσε: «Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να προβλέψεις πόσο άσχημα θα νιώσεις την επόμενη μέρα είναι να ξέρεις τα όριά σου και πόσο τα έχεις ξεπεράσει».

Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα χανγκόβερ, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο δρ Kai Hensel του Πανεπιστημίου του Cambridge. «Δυστυχώς το χανγκόβερ είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα του χανγκόβερ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Το «χανγκόβερ» μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «μπέρμπον» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition.

Συμβουλές για να αποφύγετε ένα hangover

  • Μην πίνετε με άδειο στομάχι
  • Μην πίνετε ποτά σκούρου χρώματος εάν έχετε διαπιστώσει ότι είστε ευαίσθητοι σε αυτά (περιέχουν χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τον ιστό στον εγκέφαλο)
  • Μην προσθέτετε αναψυκτικά μέσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό
  • Πιείτε άφθονο νερό πριν πάτε για ύπνο