Μοιάζει με ένα συνηθισμένο video game, όμως δεν είναι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της άνοιας μεταφέρονται στους ερευνητές.

Ads

Στόχος, όπως αναφέρει το Euronews, είναι μέχρι το τέλος του 2016 τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι να έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα.

«Σ’ αυτό το παιχνίδι, ο παίκτης οδηγεί μια βάρκα στο νερό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με την επιστήμη είναι να δούμε, όταν αγγίζουν την οθόνη, να παίρνουμε feedback, όταν κινούν τη βάρκα και το παιχνίδι καταγράφει αυτά τα πατήματα στην οθόνη. Μπορούμε να δούμε και μάθουμε πόσο καλά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τους χάρτες, αν θυμούνται πράγματα που έκαναν, αν συνειδητοποιούν πόσο έχουν προχωρήσει στον κόσμο», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Δρ. Χιούγκο Σπίερς από το University College του Λονδίνου.

Καθώς η άνοια στερεί τον κόσμο από τη μνήμη και τις αναμνήσεις του, το παιχνίδι έχει να κάνει με έναν ηλικιωμένο που χάσει τη μνήμη του. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται μέσω ενός κυκλώματος το οποίο χρησιμοποιούμε για να βρούμε την πορεία μας. Μια συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί έναν εσωτερικό χάρτη στο κεφάλι μας και αυτή είναι που πλήττεται πρώτα από την άνοια.

«Η δυνατότητα για δεκάδες χιλιάδες κόσμο να παίξει αυτό το παιχνίδι, σημαίνει επιτάχυνση της έρευνας για την άνοια. Για να κάνουμε αυτή την έρευνα στο εργαστήριο θα χρειάζονταν εκατοντάδες χρόνια για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τον όγκο των δεδομένων, που μπορούμε να κάνουμε τώρα με αυτό το παιχνίδι» επισημαίνει η Χίλαρι Έβανς, επικεφαλη΄ς της Έρευνας για το Αλτσχάιμερ στη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

Τα δεδομένα συγκεντρώνονται μέσα σε δυο μόλις λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να παίζουμε. Στόχος των επιστημόνων είναι η συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών, που θα μας βοηθήσουν στον πόλεμο ενάντια στη νόσο. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά θεραπεία για την άνοια. Υπολογίζεται ότι περίπου 45 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκόσμια από την ασθένεια.