Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Ads

Η καρδιά αποτελεί ένα από τα πλέον ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, οπότε η καλή λειτουργία της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πέρα από τη συστηματική άσκηση και τη μείωση του άγχους, η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση της υγείας της καρδιάς.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τα τρόφιμα που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία της καρδιάς μας.

Σολομός

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί περιέχουν άφθονες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και σε μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμίες  και  αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) καθώς και  τα τριγλυκερίδια. Συνιστάται η κατανάλωση ψαριών και κατά προτίμηση  λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ads

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί ή η μικρή ποσότητα από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, μεγαλύτερες ποσότητες από 1-2 ποτήρια την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο. Όσον αφορά το κόκκινο κρασί, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πολυφαινόλη που περιέχει του δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά αλλά τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν παίζει ρόλο ποιο αλκοολούχο ποτό καταναλώνεται, αρκεί η κατανάλωση να είναι με μέτρο.

Πατάτες

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, συστατικά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Αρκεί να μην  είναι τηγανίτες!

Καφές

Ο καφές είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και οι μελέτες δείχνουν ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Ντομάτες

Όπως οι πατάτες έτσι και οι ντομάτες έχουν υψηλή συγκέντρωση, σε φιλικό για την καρδιά, κάλιο και επιπλέον είναι πολύ καλή πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που υποδηλώνει την μεγάλη βιολογική του αξία. Το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση και εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια περιέχουν  βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα καρύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προτιμήστε αυτά που δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση της ευγλυκαιμίας του οργανισμού, αφού επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων. Εκτός της ρύθμισης του σακχάρου του αίματος έχουν και αντιλιπιδαιμική δράση δεσμεύοντας την χοληστερόλη της τροφής και δεν την αφήνουν να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος

Ρόδι

Τα ρόδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Αν δεν σας αρέσουν τα ρόδια μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας τα μήλα τα οποία επίσης θα βοηθήσουν την υγεία σας.

Πράσινο τσάι

Μελέτες έχουν δείξει ότι λίγα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μείωσαν κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τα άτομα που σπάνια έπιναν πράσινο τσάι.