Το αλκοόλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασκέδαση και έτσι, συνεχίζει να καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα αποτελέσματα τους όμως μας αφήνουν με βαρύ κεφάλι, ζαλάδα και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Ads

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι άνθρωποι να ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να το περιορίσουν ή να το κόψουν. Ωστόσο η χρήση του αλκοόλ έχει κι άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Δε μιλάμε προφανώς για δυο τρία ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα, αν όμως πίνετε τακτικά και σκέφτεστε να το κόψετε ή να κάνετε ένα διάλειμμα. Αμέσως θα δείτε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο σώμα σας.

Πώς επηρεάζει όμως το σώμα η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ, έστω και σε μικρό χρονικό διάστημα;

Θα κοιμάστε καλύτερα

Μπορεί μετά από την κατανάλωση αλκοόλ να κοιμάστε σχεδόν αμέσως, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν «διαταραγμένο» ύπνο, που δεν θα σας ξεκουράσει πραγματικά. Έρευνες έχουν δείξει κόβοντας το αλκοόλ, ο ύπνος μας θα ξεκουράζει το μυαλό μας καλύτερα, επιτρέποντάς μας να λειτουργούμε πιο σωστά την επόμενη μέρα.

Ads

Θα χάσετε βάρος

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Πόσες φορές έχετε όρεξη να φάτε μετά από μερικά ποτά; Και μάλιστα στις πιο ακατάλληλες ώρες. Η μυρωδιά του φαγητού μας φαίνεται όλο και πιο έντονη, και μπορεί να καταναλώσουμε μέχρι και 30% περισσότερο. Αλλά εκτός αυτού το αλκοόλ από μόνο του αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Μία μαργαρίτα, για παράδειγμα, περιέχει 300 θερμίδες, ή και περισσότερες. Και οι πιο πολλές προέρχονται από ζάχαρη.

Θα λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός σας

Όταν καταναλώνεται αλκοόλ το σώμα σας το χρησιμοποιεί σαν καύσιμο, αφήνοντας στην άκρη άλλες πηγές όπως το λίπος. Αν σταμάτησε όμως τη χρήση του, ο οργανισμός σας θα αρχίσει πάλι να χρησιμοποιεί τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει. Συνεπώς ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί καλύτερα.

Θα μειωθεί η αρτηριακή πίεση

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπετε καλύτερα, καθώς η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας κατάστασης που προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Έτσι θα βελτιωθεί η ικανότητα του ματιού να εστιάζει τις εικόνες.

Θα έχετε καθαρό δέρμα

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το δέρμα σας θα είναι πιο ενυδατωμένο. Το αλκοόλ, επίσης, ελαττώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο νερό.

Θα μειώσετε την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου

Το αλκοόλ είναι άμεσα υπεύθυνο για το 5% έως 6% των νέων καρκίνων και των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ASCO. Στην σχετική της δημοσίευση παραθέτει στοιχεία που συνδέουν την ελαφριά, μέτρια και βαριά κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών με υψηλότερο κίνδυνο καρκινικών όγκων. Ειδικότερα, το αλκοόλ φαίνεται να συνδέεται κυρίως με τους ακόλουθους καρκίνους:

-Καρκίνος του μαστού
-Καρκίνος του παχέος εντέρου
-Καρκίνος του οισοφάγου
-Καρκίνος στο κεφάλι
-Καρκίνος στον λαιμό