Με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται η συζήτηση για το λεγόμενο χάπι βιασμού. Συγκεκριμένα, οι τοξικολογικές έδειξαν ότι εκτός από αλκοόλ στο αίμα της εντοπίστηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση ιδίως αν συνδυαστούν με ποτό.

Ads

Ο αγγλικός όρος για το «χάπι βιασμού» είναι ο «date rape drugs». και χαρακτηρίστηκε έτσι τη δεκαετία του ’90. Τα χάπια αυτά δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί ότι έχει πάρει κάτι τέτοιο.

Η χρήση τους γίνεται για την υποβοήθηση σεξουαλικών επιθέσεων. Οι ουσίες  κάνουν τα θύματα να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον τους και ουσιαστικά να αδυνατούν να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η φλουνιτραζεπάμη είναι γνωστό ότι προκαλεί προδρομική αμνησία. Τα άτομα δεν μπορούν να θυμηθούν ορισμένα γεγονότα που βίωσαν υπό την επήρεια του φαρμάκου, γεγονός που περιπλέκει τις έρευνες.

Ads

Τα θύματα μπορεί να μην μπορούν να θυμούνται ξεκάθαρα την επίθεση, τον επιτιθέμενο ή τα γεγονότα που περιβάλλουν την επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επήρεια των ουσιών διαρκεί για κάποιες ώρες. Γι’ αυτό έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία το πότε γίνεται η δειγματοληψία και όχι πότε διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις αφού κάποιες ημέρες μετά το χάπι δεν ανιχνεύεται εύκολα.