Θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους καρκινικούς όγκους και απελευθερώνουν φαρμακευτικές ουσίες, είναι το νέο όπλο που προτείνει ο Έλληνας ερευνητής Κώστας Κωσταρέλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Μ. Βρετανία, στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ads

Οι θερμικές «νανο-χειροβομβίδες» απαρτίζονται από μικροσκοπικές φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (λιποσώματα), που μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς. Μάλιστα, δεν προκαλούν τις συνήθεις παρενέργειες των χημειοθεραπειών, επειδή δρουν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι καρκινικοί όγκοι.

Όπως ο ίδιος είπε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας, αυτό θα μπορεί να γίνει εφικτό αν οι γιατροί εκμεταλλευτούν τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι τα νανοσφαιρίδια έχουν σχεδιαστεί ώστε να παραμένουν υδατοστεγή μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου, οπότε και εκρήγνυνται απελευθερώνοντας την φαρμακευτική αγωγή.

«Τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία λιποσώματα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο σώμα, μεταφέροντας το επιθυμητό αντικαρκινικό φάρμακο. Μόλις φθάσουν στο ‘καυτό’ σημείο των καρκινικών κυττάρων που έχουν θερμανθεί, μια ‘σκανδάλη’ πυροδοτείται και το φάρμακο απελευθερώνεται. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη μεταφορά των φαρμάκων στους όγκους και έτσι μειώνει τις παράπλευερες απώλειες στα υγιή κύτταρα» εξήγησε ο Έλληνας ερευνητής.

Ads

Όσο για το πως μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία; Για επιφανειακούς όγκους αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με  ζεστά επιθέματα, ενώ για όγκους που βρίσκονται πιο βαθιά στο ανθρώπινο σώμα κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων.