Συμβουλές για μια μακρά και υγιή ζωή δίνουν οι υπεραιωνόβιοι της Ισπανίας, η οποία αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά την Ιαπωνία, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού και από στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ισπανία, που μετρά 17.000 υπεραιωνόβιους, ανέρχεται στα 83,2 χρόνια, ελάχιστα μικρότερο δηλαδή από τα 83,4 χρόνια της Ιαπωνίας.

Μιλώντας στο Reuters, δεκάδες Ισπανοί άνω των 100 ετών σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτουν ορισμένα από τα… μυστικά της μακροζωίας τους. Πολλοί εξ αυτών, ασχολούνται με διάφορα χόμπι, από ερασιτεχνικό θέατρο μέχρι πιάνο, ενώ άλλοι εργάζονται στα χωράφια.

Ο Πέδρο Ροντρίγκεθ, 106 ετών, δηλώνει πως παίζει καθημερινά πιάνο στο διαμέρισμά του στην Αστούριας όπου ζει με την 86χρονη σύζυγό του. Συχνά τους επισκέπτονται οι δύο κόρες τους.

Ο Φρανθίσκο Νούνιες, 112 ετών, ζει με την 80χρονη κόρη του στο σπίτι του στο Μπανταχόθ της νότιοδυτικής Ισπανίας, σημειώνοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου το κέντρο ημερήσιας φιλοξενίας συνταξιούχων επειδή είναι «γεμάτο με γέρους». Στην ερώτηση ποιες είναι οι πιο ζωηρές αναμνήσεις τους, πολλοί δηλώνουν ότι θυμούνται τον ισπανικό εμφύλιο (1936-39) που έστρεψε τους Ισπανούς τον έναν ενάντια στον άλλο και στον οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η Πιλάρ Φερνάντεθ, 101 ετών, αφηγήθηκε την πείνα και τις κακουχίες που έζησαν η ίδια και τα εννιά αδέλφια της τα χρόνια του πολέμου. Για να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία, εκείνη επέλεξε να κάνει μόνο ένα παιδί. «Από φόβο και μόνο δεν απέκτησα περισσότερα» εξήγησε η δραστήρια υπεραιωνόβια που ζει με την οικογένεια της κόρης της στην Αστούριας και φροντίζει τα ζώα και τον λαχανόκηπό της. Όσο για τις συμβουλές τους για μακροζωία; Από μια κουταλιά μέλι ημερησίως μέχρι συχνή κατανάλωση γκασπάτσο, της παραδοσιακής κρύας σούπας με τομάτες και αγγούρια.

Ο Γκουμερσίνδο Κούμπο, 101, από την Αβίλα, αποδίδει τη μακροζωία του στην παιδική του ηλικία, σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος όπου ο πατέρας του ήταν φύλακας. «Έζησα πολύ επειδή εισέπνεα το ρετσίνι των πεύκων στο δάσος», είπε, εξηγώντας ότι η μητέρα του τοποθετούσε ένα βάζο με ρετσίνι κάτω από το κρεβάτι των αρρώστων.