Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα ανέρχεται πλέον σε 4.922. Tα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τις 10.141 σε οκτώ χώρες. Σήμερα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στο Μάλι. Οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στη Δυτική Αφρική είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, όπου υπήρξαν νέα κρούσματα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της επιδημίας. 

Ads

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, οι αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ αποφάσισαν να θέτουν αυτόματα σε καραντίνα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, υπό τον φόβο μετάδοσης του Έμπολα.

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε μετά την επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη ενός 33χρονου γιατρού που διαγνώστηκε με τον ιό Έμπολα, έξι ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γουϊνέα όπου προσέφερε βοήθεια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η υποχρεωτική καραντίνα θα εφαρμόζεται για όσους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας  επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζον Κένεντι στη Νέα Υόρκη και τους διεθνούς αεροδρομίου Νίουαρκ Λίμπερτι στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ads

Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες κάλεσε στον Λευκό Οίκο και αγκάλιασε την νοσοκόμα από το Ντάλας  που προσεβλήθη από τον ιό και ανάρρωσε.