Το sushi αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ιαπωνικής γαστρονομίας παγκοσμίως και για χρόνια έρευνες το ήθελαν να είναι ένα από τα πιο υγιεινά και ελαφριά πιάτα που προσφέρει πληθώρα ευεργετικών συστατικών στον οργανισμό, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Μελέτες τώρα αποδεικνύουν πόσο λάθος είναι αυτή η θεωρία.

Ads

Οι μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία, αποδεικνύουν πως η επιλογή ορισμένων πιάτων sushi είναι επιζήμια τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Αυτές τις μέρες προειδοποίηση προς τους λάτρεις του σούσι απευθύνουν γιατροί στη Βρετανία, οι οποίοι επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατάποση παρασίτων από το ωμό και το άψητο ψάρι.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC, σε άρθρο τους στην British Medical Journal Case Reports οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του σούσι στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Ads

Οι ειδικοί ανέφεραν την περίπτωση ενός 32χρονου από τη Λισσαβώνα, ο οποίος είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του.

O άνδρας αυτός υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμέτους και είχε πυρετό επί μια εβδομάδα.

Μια εξέταση αίματος έδειξε ήπια φλεγμονή και η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε ευαισθησία.

Ωστόσο, μόνο όταν ο άνδρας αυτός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είχε πρόσφατα καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί ανισακίαση (Σ.τ.Σ: Λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών).

Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τον ασθενή εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα μέσα στο στομάχι του.

Τότε διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι είχαν προσκολληθεί στην περιοχή ενός πρησμένου και φλεγμένοντος εντερικού τοιχώματος.

Χρησιμοποίησαν ένα ειδικού τύπου δίχτυ για να αφαιρέσουν τις προνύμφες «και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα», δήλωσε η ιατρική ομάδα από νοσοκομείο της κεντρικής Λισσαβώνας.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι «εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε δυτικές χώρες».

Ο σολομός του Ατλαντικού και η θαλάσσια πέστροφα που ψαρεύεται στις θάλασσες ή σε ποτάμια του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης θεωρούνται επικίνδυνες να έχουν μολυνθεί με κάποια είδη παρασίτων, αναφέρει η ιστοσελίδα του βρετανικού ΕΣΥ.

Η συμβουλή των επιστημόνων προς τους καταναλωτές είναι να αφαιρούν τα εντόσθια του ψαριού, να το καταψύχουν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες και στη συνέχεια να το μαγειρεύουν καλά προτού το καταναλώσουν.

image

Άλλα υπερεκτιμημένα και επικίνδυνα… σούσι

Ο γαλάζιος τόνος που αποτελεί μία από τις πιο ακριβές επιλογές για το συγκεκριμένο πιάτο είναι στα όρια της εξαφάνισης, ενώ κάποτε οι πληθυσμοί του ήταν εύρωστοι στους ωκεανούς. Ο κίτρινοπτερος που είναι ο πιο οικονομικός και κοινός στα εστιατόρια σε όλον τον κόσμο περνάει σιγά-σιγά στην ίδια μοίρα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι καθηγητές Daniel Pauly και Dirk Zeller του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Πλέον και τα δύο είδη είναι χαρακτηρισμένα ως υπό εξαφάνιση με μόλις το 2% του πληθυσμού να παραμένει στους ωκεανούς εξαιτίας της υπεραλίευσης, σε σχέση με το ποσοστό που υπήρχε πριν 200 χρόνια.

Ο τόνος ως λιπαρό ψάρι είχε συνδεθεί με ευεργετικά οφέλη στην καρδιά και το κυκλοφορικό εξαιτίας των υψηλών ποσοστών Ω3 λιπαρών που περιέχει. Όμως αυτά ακριβώς τα ευεργετικά λιπαρά του είναι υπεύθυνα για την μεταφορά στον ανθρώπινο οργανισμό βαρέων μετάλλων, υδράργυρου αλλά και μικροσωματιδίων αντίστοιχα με χημικές ενώσεις που βρίσκουμε σε καλλυντικά και έχουν κατηγορηθεί.

Η διατροφική αξία του ψαριού μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ενώ έχει λίγες θερμίδες και ευεργετικά λιπαρά λειτουργεί σαν δούρειος ίππος που μεταφέρει επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Αυτό γίνεται επειδή το λίπος του λειτουργεί σαν σφουγγάρι που απορροφάει από τις θάλασσες τοξίνες και χημικές ενώσεις, ενώ καταναλώνει τρέφεται με μικρότερα ψάρια που έχουν επίσης μολυνθεί.

Μικρό το κακό θα πει κανείς, αφού το συγκεκριμένο πιάτο προσφέρει ποικιλία επιλογών. Αντίστοιχα ανησυχητικά όμως είναι και τα στοιχεία για τον σολομό. Ο πληθυσμός του φαίνεται να βρίσκεται σε συνεχή πτώση, χωρίς να έχει φτάσει ακόμα σε κρίσιμα επίπεδα, επειδή καλλιεργείται.

Ο σολομός επίσης περιέχει υψηλά ποσοστά Ω3 και έχει κατηγορηθεί για μεγάλη συγκέντρωση διοξινών και βαρέων μετάλλων, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία μόλυνση στον πληθυσμό της Αλάσκας που μεταφέρει σκουλήκια – ταινίες στον ανθρώπινο οργανισμό που λειτουργεί ως ξενιστής για το είδος.

Αντίστοιχα παλαιότερα, είχαν αναφερθεί περιπτώσεις μολύνσεις με σκουλήκια – ταινίες που είχαν μολύνει ανθρώπους που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες οικονομικού sushi με διάφορα ψάρια. Δυστυχώς τα ψάρια, αν και θεωρούνται μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών λειτουργούν ως κανονικά διυλιστήρια για την ρύπανση του πλανήτη και είναι αυτά που επιβαρύνονται από όλες τις μορφές μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σύμφωνα με τους επιστήμονες; Να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών ψαριών και κυρίως των μεγάλων. Τα ευεργετικά Ω3 μπορούν να βρεθούν σε μικρότερα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο γαύρος τα οποία προσφέρονται σε μεγαλύτερη αφθονία και πολλές ποικιλίες.