Με εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας κινδυνεύουν όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Independent.

Ads

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφάνισαν υψηλούς δείκτες πρωτεΐνης, που συνδέονται με δυνητικά σοβαρές παθήσεις του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της Κυστικής ίνωσης, του λύκου και της ψωρίασης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα πτύελα 44 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, καπνιστών και μη καπνιστών. Στα πτύελα τόσο των χρηστών ηλεκτρονικού όσο και κανονικού τσιγάρου βρέθηκε μια ουσία που σχετίζεται με χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου κάπνιζαν και κανονικό καπνό.

«Υπάρχει μια σύγχυση για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κανονικό. Κι αυτό γιατί οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας», λέει ο Δρ. Mehmet Kesimer και προσθέτει πως «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι το ίδιο βλαβερά με τα τσιγάρα».

Ads

Τα αποτελέσματα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας το 2015, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από τα κανονικά τσιγάρα.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.