Η κλασική περιγραφή της αίσθησης μιας καρδιακής προσβολής είναι η αίσθηση του βάρους στο στήθος συνοδευόμενο με μια μεγάλη αγωνία ότι κάτι κακό συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι πιάνουν το στήθος τους και στη συνέχεια πέφτουν στο πάτωμα. Και μπορεί να συμβεί αυτό ακριβώς, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, σύνφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ads

Οι καρδιακές προσβολές εμφανίζονται όταν η παροχή αίματος στην καρδιά εμποδίζεται, συνήθως εξαιτίας κάποιου θρόμβου. Πολλές φορές ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερούν να πάρουν βοήθεια.

Ακόμη και με ήπιο θωρακικό άλγος, πολλοί υποθέτουν ότι έχουν δυσπεψία και ανακαλύπτουν αργότερα ότι έπαθαν έμφραγμα μετά από ηλεκτροκαρδιογράφημα στο νοσοκομείο που δείχνει βλάβη στην καρδιά. Συνήθως, αυτό είναι γνωστό ως “σιωπηλή καρδιακή προσβολή”. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει στο 45% των περιπτώσεων των καρδιακών προσβολών.

Τα στοιχεία για την έρευνα αυτή άρχισαν να συλλέγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και από τότε η διάγνωση των καρδιακών προσβολών έχει βελτιωθεί, οπότε ο αριθμός αυτός πιθανότατα δεν θα είναι τόσο υψηλός σήμερα, αλλά κάθε χρόνο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που ποτέ δεν κατάλαβαν ότι έπαθαν έμφραγμα.

Ads

Υπάρχουν επίσης ασθενείς που ήξεραν ότι ήταν άρρωστοι, αλλά δε γνώριζαν το λόγο. Αυτοί αισθάνονται πόνο στο σαγόνι, το λαιμό, τα χέρια, στο στομάχι ή στην πλάτη, νιώθουν ότι τους κόβεται η αναπνοή και είναι αδύναμοι.

Οι καρδιακές προσβολές χωρίς πόνο στο στήθος είναι πιο συχνές στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για να διαπιστωθεί αν αυτό συμβαίνει πραγματικά, οι ερευνητές στον Καναδά το 2009 έθεσαν ως στόχο τη συστηματική μέτρηση των συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής, μελετώντας 305 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά τη διόρθωση ενός μπλοκαρισμένου αιμοφόρου αγγείου που ανοίγει ξανά και ξανά και δημιουργεί ένα μικρό μπαλόνι μέσα του.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής, έτσι όταν αυτά τα μπαλόνια ήταν φουσκωμένα, οι ασθενείς κλήθηκαν να περιγράψουν αυτό που αισθάνονταν. Δεν διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά δυσφορία στο στήθος, πόνο στο χέρι, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση ή ναυτία, αλλά παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στο λαιμό και τη γνάθο εκτός από το θωρακικό άλγος. Ειδικότερα, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος και πιθανότερο να έχουν συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη ή λιποθυμία.

Παρόλο αυτά, υπάρχουν άλλες έρευνες που έδειξαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος. Έτσι, το 2011 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα, με μοναδικό στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά στα συμπτώματα των ανδρών και των γυναικών.

Σε αυτή την έρευνα πήραν δεδομένα από μελέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, με τη συμμετοχή περίπου 900.000 ανθρώπων. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τις 26 καλύτερες από αυτές τις μελέτες, συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν εκ νέου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίζουν πόνο στο στήθος και πιθανότερο να έχουν συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, ζάλη ή λιποθυμία και πόνο στο λαιμό, τη γνάθο ή τα χέρια τους. Επίσης παρατηρήθηκε, ότι το  ένα τρίτο των γυναικών και σχεδόν το ένα τέταρτο των ανδρών είχαν καρδιακές προσβολές χωρίς να έχουν συμπτώματα στο στήθος τους, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά τους συμβαίνει.

Αν δεν γνωρίζετε πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας, είναι λογικό να μην αναζητήσετε βοήθεια. Οι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο μεταξύ δύο και πέντε ωρών.
Σημειώνεται ότι, η έρευνα έδειξε σχεδόν πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών κατάλαβαν ότι έπαθαν καρδιακή προσβολή από σύμπτωση. Είχαν αρχικά ήπια συμπτώματα και μόνο  όταν αυτά έγιναν πιο έντονα, επισκέφτηκαν το νοσοκομείο. Ωστόσο, υπήρχαν και πολλοί που δεν είχαν ιδεά ότι αυτά τα συμπτώματα είχαν σχέση με την καρδιά τους, με αποτέλεσμα να μείνουν αδρανείς.

Συνεπώς, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν ο πόνος στο στήθος υποδεικνύει ότι μπορεί να παθαίνετε καρδιακή προσβολή, αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα συμπτώματα που συνδυαστικά μπορούν να σας προειδοποιήσουν.