Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο Δρ Ρόμπερτ Σπίτζερ ο Αμερικανός ψυχίατρος που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για την αναγνώριση των ψυχικών ασθενειών και μέσω αυτών των κριτηρίων αφαιρέθηκε η ομοφυλοφιλία από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές, στην οποία βρισκόταν έως το 1973.

Ads

Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ (22 Μαΐου 1932 – 25 Δεκεμβρίου 2015) αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και το 2015 μετακόμισε με τη γυναίκα του από το Νιου Τζέρσι στο Σιάτλ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ υπήρξε βασικός συντελεστής του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM), της «Βίβλου της σύγχρονης ψυχιατρικής» όπως συχνά αποκαλείται, μέσω της οποίας ορίζονται όλα τα σημαντικά ψυχικά νοσήματα «έτσι ώστε όλοι οι γιατροί να μπορούν να συμφωνήσουν για το τι βλέπουν», όπως δήλωσε στο Associated Press και η Τζάνετ Ουίλιαμς, σύζυγος και συνεργάτης του Ρόμπερτ Σπίτζερ. «Ήταν ένα μείζον επίτευγμα στο επάγγελμά μας» τόνισε η επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο ίδιος ο Σπίτζερ το 2005, μιλώντας για το DSM, είχε δηλώσει: «Αντί να επικαλούμαστε την αυθεντία του Φρόιντ, είπαμε: Τι μελέτες υπάρχουν; Τι ενδείξεις υπάρχουν;». Στην ουσία ο Ρόμπερτ Σπίτζερ, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Associated Press, ανέδειξε την ψυχιατρική ως επιστήμη που πρέπει να βασίζεται και στην εμπειρική μέθοδο.

Ads

Ο σημαντικότερος της εποχής του

Ο Άλεν Φράνσις, επίτιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke και επιμελητής μιας μεταγενέστερης έκδοσης του DSM, σημείωσε στους Times: «Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ ήταν ο σημαντικότερος ψυχίατρος της εποχής του».

Σε αυτόν η ομοφυλοφιλική κοινότητα πιστώνει την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο με τις ψυχικές διαταραχές, το 1973. Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ πίεσε για αυτή την αλλαγή μετά από συναντήσεις που είχε με gay ακτιβιστές. Όπως είχε επισημάνει: η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί διαταραχή αν τα ομοφυλόφιλα άτομα αισθάνονται άνετα με τη σεξουαλική προτίμησή τους. «Μια ιατρική διαταραχή μπορεί να συνδέεται είτε με μια υποκειμενική δυσφορία – πόνο – είτε με μια γενική δυσλειτουργία της κοινωνικής λειτουργικότητας», είχε δηλώνει ο Ρόμπερτ Σπίτζερ στην Washington Post.

Ο Τζακ Ντρέσερ, ομοφυλόφιλος ψυχαναλυτής στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στους Times, ανέφερε πως «το γεγονός ότι ο γκέι γάμος πλέον επιτρέπεται οφείλεται εν μέρει στον Μπομπ Σπίτζερ».

Το μεγάλο λάθος του

Πάντως, το 2012, ο Σπίτζερ παραδέχτηκε δημόσια ένα μεγάλο λάθος του, όπως είπε, αναφερόμενος σε μια μελέτη του το 2001 μέσω της οποίας υποστήριζε πως ορισμένοι ομοφυλόφιλοι μπορούν να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό αν πραγματικά το επιθυμούν. Όπως τόνισε ο ίδιος τα συμπεράσματα ήταν λάθος καθώς απλώς ρωτούσε τους εθελοντές αν έχουν αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς τους. «Κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα, ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούσα να λύσω: Πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι κάποιος έχει όντως αλλάξει;», είχε δηλώσει.