Ο Τρίσταν Φορντ είχε περίπου 20 επιληπτικές κρίσεις της ημέρα. Το παιδί μόλις δυο χρονών έχει το σύνδρομο Ντράβετ, μια ασυνήθιστη μορφή επιληψίας που τον ανάγκαζε να φορά συνεχώς κράνος. 

Ads

Όλα όμως άλλαξαν όταν ο Τρίσταν άρχισε πέρσι ιατρική θεραπεία με τη χρήση κάνναβης. Πέρασε ακόμη και διάστημα μηνών χωρίς να έχει ούτε μια κρίση, σύμφωνα με την μητέρα του Ιβόν Κάχαλαν. «Για πρώτη φορά είδα λάμψη στα μάτια του. Ακούγεται κοινότυπο αλλά έτσι ακριβώς ήταν» λέει στο Guardian

Από την Ιρλανδία στις ΗΠΑ

Ωστόσο, η θεραπεία που έκανε τόσο καλό στον Τρίσταν δεν ήταν εύκολο να ληφθεί. Ο ίδιος και η μητέρα του αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν πάνω από 4.000 μίλια. Έφυγαν από την πατρίδα τους, την Ιρλανδία για την Ορόρα του Κολοράντο, ώστε να μπορεί ο μικρός να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία. Ο λόγος είναι απλός…

Ads

Στο Κολοράντο μπορούσε να λάβει ιατρική κάνναβη με συνταγή από τον γιατρό που τον παρακολουθεί ενώ στην Ιρλανδία όχι, καθώς η κάνναβη είναι παράνομο ναρκωτικό. Η οικογένεια θα έρθει ξανά αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό καθώς η βίζα τους κοντεύει να λήξει και θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιρλανδία. 

image

Ο Τρίσταν

«Πρόσφυγες ιατρικής κάνναβης»

Όπως αναφέρει ο Guardian, «ο Τρίσταν και η μητέρα του ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ομογενών που είναι γνωστοί ως πρόσφυγες της ιατρικής κάνναβης» καθώς ανατρέπουν ολόκληρη τη ζωή τους προκειμένου να ταξιδέψουν στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου τα φάρμακα με βάση την κάνναβη χρησιμοποιούνται στην ιατρική με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα. Κάποιοι μάλιστα αποφασίζουν να μείνουν και μόνιμα. 

image

Ο Χαβιέρ Πένα (φωτό) διηγείται ότι αυτός και τα δυο επτάχρονα δίδυμα αγόρια του μετακόμισαν από την Ισπανία στο Κολοράντο, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το λάδι της κάνναβης που χρειάζονται. Τα δυο δίδυμα πάσχουν από τη νόσο Μπάτεν μια νευρολογική διαταραχή με συχνές κρίσεις. 

Εκατοντάδες οικογένειες

Η Νικόλ Μάντισον είναι εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Realm of Caring στο Κολοράντο που παρέχει υποστήριξη σε οικογένειες που χρησιμοποιούν θεραπείες με βάση την κάνναβη.

Όπως αναφέρει γνωρίζει τουλάχιστον 400 οικογένειες – από την Αυστραλία, το Ιράν, το Πακιστάν –  που μετακόμισαν στο Κολοράντο για να κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης. Το ίδιο έκανε εξάλλου και η δική της οικογένεια που μετακόμισε από το Τενεσί. Η κόρη της έπασχε επίσης από επιληψίες.

Ο Σον Μπίμαν, ένας παραγωγός φαρμάκων κάνναβης εξηγεί: «Οι άνθρωποι φέρνουν τα παιδιά τους από τη Γερμανία, την Τσεχία. Μαριχουάνα υπάρχει παντού. Τα φάρμακα που φτιάχνονται από αυτήν όμως όχι». 

Καμπάνια

Φυσικά πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είτε θέλουν, είτε πρέπει να γυρίσουν πίσω, όπως ο Τρίσταν και η μητέρα του. «Δεν πρόκειται να καταφύγουμε την παρανομία όταν θα βρεθούμε στην Ιρλανδία. Δεν θέλουμε να κάνουμε παράνομα πράγματα, ούτε θέλουμε να το κάνουμε χωρίς γιατρό» λέει η Ιβόν. 

Τώρα κάνει μια καμπάνια κι έχει μαζέψει ήδη πάνω από 8.000 υπογραφές. Λέει την ιστορία του παιδιού της και ελπίζει ότι αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην Ιρλανδία να αλλάξει την πολιτική της και να της επιστρέψει να γυρίσει πίσω με τον γιο της και τα φάρμακά του. 

«Είναι τόσο καλά» λέει η Ιβόν για τον Τρίσταν και προσθέτει ότι κατά την άποψη της όλες οι πολιτείες και οι χώρες τελικά θα επιτρέψουν την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης. «Θα γίνει και στην Ιρλανδία. Απλώς ελπίζω να το συνειδητοποιήσουν γρήγορα για να μην υποφέρουν, χωρίς λόγο, περισσότερα παιδιά».