Βουλωμένη μύτη, λαιμός που αρχίζει να σας πονάει, γδάρσιμο στο φάρυγγα και πονοκέφαλος. Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα σύμπτωμα που μας προειδοποιούν ότι έρχεται γρίπη.

Ads

Κια είναι απολύτως φυσιολογικό με το κρύο και τις μεταβολές του καιρού. Ο μέσος ενήλικας, άλλωστε, αρρωσταίνει από κρυολόγημα κατά μέσο όρο τρεις φορές το χρόνο, με την κάθε φορά να διαρκεί περίπου εννιά ημέρες.

Δεν χρειάζεται, όμως, να περάσετε πάνω από μια εβδομάδα στο κρεβάτι, ούτε να πηγαίνετε στη δουλειά παλεύοντας με τα χαρτομάντιλα και το βήχα. Άλλωστε ποιος θέλει να είναι άρρωστος στη διάρκεια των γιορτών; Μπορείτε να προλάβετε το κρύωμα και να το σταματήσετε με απλούς τρόπους, που αν τους εφαρμόσετε, θα νιώσετε καλύτερα την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το health.

Ενυδατωθείτε

Πιείτε αρκετό νερό. Κρατώντας τον εαυτό σας ενυδατωμένο, μειώνετε την ένταση των συμπτωμάτων, όπως τον πονόλαιμο και τη μπουκωμένη μύτη.

Ads

Πιείτε νερό με αλάτι

Αν έχετε ενοχλήσεις στο λαιμό μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι αλάτι σε ζεστό νερό και να το πιείτε. Το αλάτι  βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και καθαρίζει τις βλέννες από το λαιμό. Το ξέβγαλμα εξαλείφει επίσης τα βακτηρίδια και τους ιούς, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός κρυολογήματος.

Επισκευτείτε έγκαιρα το φαρμακείο

Μέσα στις δύο πρώτες ώρες που θα έχετε τις αρχικές ενοχλήσεις, επισκεφτείτε το φαρμακείο της γειτονιάς και προμηθευτείτε φάρμακα. Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη, για να καταπολεμήσετε τους πόνους στο σώμα. Επίσης, τα φάρμακα για τις αλλεργίες μπορούν να βοηθήσουν στην ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια.

Μέλι

Αντί να πάρετε κάποιο φάρμακο για το βήχα, καταναλώστε δύο – τρεις κουταλιές της σούπας μέλι, τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε και στο τσάι σας.

Μην το παρακάνετε με τα διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα

Ξεχάστε τις παστίλιες και τα σπρέι ψευδαργύρου. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δουλεύουν

Καθαρή μύτη

Αν θέλετε να προλάβετε το κρυολόγημα κρατήστε τη μύτη σας καθαρή από τις εκκρίσεις.  Χρησιμοποιείστε ένα ρινικό σπρέι αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Η ζεστή υγρασία μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε την ρινική οδό καλύτερα.

Κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά

Το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό καλύτερα εάν είστε ξεκούραστοι. Αν δεν μπορείτε να μείνετε σπίτι, πλύνετε τα χέρια σας τακτικά ή χρησιμοποιείτε απολυμαντικό gel με βάση το αλκοόλ. Δεν θέλετε να μοιράζεστε μικρόβια.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες για να παραμείνει δυνατός. Προτιμήστε μια κοτόσουπα που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στο κρυολόγημα, παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα το λόγο.