Τώρα που πλησιάζουν η Πρωτοχρονιά πολλοί είναι αυτί που χάνουν το μέτρο και πίνουν λίγα ποτηράκια παραπάνω. Αυτό δυστυχώς πέρα ότι βάζει σε κίνδυνο την σωματική σας υγεία, κυρίως αν οδηγείτε μετά, έχει κι άλλες αρνητές συνέπειες το επόμενο πρωί.

Ads

Το γνωστό hangover συνοδεύεται συνήθως με προβλήματα στο στομάχι (γαστρίτιδες, ναυτία, διάρροιες), αφόρητο πονοκέφαλο, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, δίψα, δυσφορία, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και εμετό.

Θεωρητικά, το hangover οφείλεται στο μεταβολισμό του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του hangover, κυρίως λόγω της μειωμένης δυνατότητας μεταβολισμού του αλκοόλ.

Συνήθως τα συμπτώματα της μέθης εξαφανίζονται το αργότερο σε 48 ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι που θα σας ανακουφίσουν από το hangover.

Ads

Φάτε ένα σνακ πριν την έξοδο σας

Όταν γνωρίζετε ότι η βραδιά θα είναι μεγάλη καταναλώστε ένα σκαν πριν βγείτε. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με άδειο στομάχι. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει φυτικές ίνες και υγιή λίπη, τα οποία θα παραμείνουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα όταν πιείτε ένα με δύο ποτήρια παραπάνω.

Πιείτε άφθονο νερό

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλου. Αν έχετε συμπτώματα όπως είναι η εφίδρωση, η διάρροια και ο εμετός, τότε η ανάγκη για αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το νερό θα βοηθήσει επίσης να ξεπλύνετε τις τοξίνες, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι πριν πάτε για ύπνο και φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και το πρωί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νερό καρύδας, το οποίο περιέχει φυσικά πολλούς ηλεκτρολύτες και μέταλλα.

Φάτε φρούτα

Η περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό και άλατα των φρούτων θα σας βοηθήσει να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να σταματήσει ο πονοκέφαλός σας. Υπάρχει ένα ένζυμο στα αχλάδια που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει την ικανότητα να βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει το αλκοόλ και προστατεύει από το hangover.

Βιταμίνη C

Το αλκοόλ καταστρέφει τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθάνε στον μεταβολισμό του. Πριν πέσετε στο κρεβάτι πιείτε ένα συμπλήρωμα, ώστε να προλάβετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλκοόλης.

Ναι στην καφεΐνη αλλά με μέτρο

Μπορεί να τον θεωρείται σημαντικό για να «ξυπνήσετε», όμως πρέπει να τον καταναλώνετε με μέτρο γιατί μπορεί να ερεθίσετε το στομάχι σας.

Λίγα λιπαρά στο πρωινό

Το πρωί καλό θα ήταν να αποφύγετε κάθε λιπαρή τροφή (ό,τι περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο). Εναλλακτικά μπορείτε να πιείτε τσάι με μέλι και ginger και να φάτε μια μπανάνα. O οργανισμός πρέπει να γεμίσει αντιοξειδωτικά.

Κράκερς και τοστ

Η αφυδάτωση είναι ο μόνος λόγος που σας κάνει να νιώθετε «κομμάτια». Προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στη «λαίλαπα» του στομαχιού σας, φροντίστε να τρώτε τοστ και κράκερς . Οι υδατάνθρακες θα βοηθήσουν σάκχαρο να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα σας.