Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες χρονιές η καλοκαιρία ξεκινά νωρίς το φθινόπωρο, μόλις από τον Απρίλιο και φτάνει δειλά δειλά έως τον Νοέμβριο. Είναι λοιπόν απαραίτητο σε όλους μας να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ασφαλή παραμονή μας στον ήλιο, όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Ads

Όλοι γνωρίζουμε ότι η «τρύπα του όζοντος» μεγαλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία να φτάνει στη γη. Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο είναι πολλές και σοβαρές και εξαρτώνται άμεσα από τον βαθμό έκθεσης σε αυτή.

Άμεση επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι το γνωστό σε όλους μας ηλιακό έγκαυμα. Απώτερες επιπλοκές είναι η πρόωρη γήρανση και οι κακοήθειες του δέρματος (επιθηλιώματα και μελάνωμα). Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση τον απώτερων επιπλοκών της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, σχετίζονται με τον βαθμό έκθεσης μας στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος, της χειρότερης μορφής καρκίνου στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία.

Όσο πιο ανοιχτός ο φωτότυπος του δέρματος (ανοιχτόχρωμα δέρματα, με λιγότερη μελανίνη), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο μικρότερη η ηλικία του ατόμου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο περισσότερη η ώρα έκθεσης στον ήλιο σε ώρες εντονότερης ηλιακής ακτινοβολίας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος του ηλιακού εγκαύματος.

Ads

Ας θυμηθούμε τα προληπτικά μέτρα ηλιοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται:

  • Βρέφη μέχρι 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.
  • Συνιστάται η αποφυγή ηλιακής έκθεσης τις ώρες μέγιστης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή 11πμ-4μμ.
  • Πριν εκτεθούμε στον ήλιο, εμείς και το παιδί μας, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Βάζουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20, 15-30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 2-3 ώρες. Εάν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να είναι συχνότερη. Σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, η επανάληψη επάλειψης του αντηλιακού επιβάλλεται να είναι κάθε 1 ώρα και η έκθεση στον ήλιο ολιγόλεπτη.
  • Δεν ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στη μύτη, στα αυτιά, στον αυχένα και πίσω από τα γόνατα!
  • Εκτός από τη χρήση του αντηλιακού, ως μέτρο ηλιοπροστασίας, φροντίζουμε να φοράμε στα παιδιά μας καπέλο, μπλούζα και γυαλιά ηλίου. Το καπέλο θα πρέπει να είναι πλατύγυρο για να προστατεύεται το πρόσωπο, ο αυχένας και τα αυτιά. Η μπλούζα θα πρέπει να είναι κατά κανόνα ανοιχτόχρωμη, με μακριά μανίκια και να προστατεύει τον αυχένα και τους ώμους. Τέλος, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές και καλύτερα να τα προμηθευόμαστε από καταστήματα οπτικών.

Τα μέτρα προληπτικής ηλιοπροστασίας είναι απλά και εύκολο να εφαρμοστούν. Ας τα ενσωματώσουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας, για την υγεία του δέρματος τη δική μας, αλλά κυρίως των παιδιών μας.

πηγή: doctoranytime.gr