Δεν είναι μόνο η ηλικία μια γυναίκας που μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης, αλλά και αυτή του άνδρα της.

Ads

Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι μετά από πειράματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση της ηλικίας του πατέρα με το ενδεχόμενο μιας αποβολής.

Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα 5.000 εγκυμονουσών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά το πρώτο 3μηνο της κύησης οι γυναίκες που είχαν συλλάβει από μεγάλο σε ηλικία άντρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλλουν. Οι ηλικίες των ανδρών που εξετάστηκαν ήταν μεταξύ 20-50 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που ήταν σε ηλικία 40 ετών είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν το παιδί από τις 25χρονες. Ο κίνδυνος αποβολής από την ηλικία των 20 και μετά αυξανόταν τουλάχιστον 5 φορές μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Όμως, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποβολής της γυναίκας αυξανόταν κατά 27% όταν ο άνδρας ήταν μεγαλύτερος των 35 ετών και διπλασιαζόταν όσο έφτανε προς την ηλικία των 50 ετών.

Ads

Όπως ανάφεραν στα συμπεράσματα τους οι ερευνητές αυτό συμβαίνει γιατί η γήρανση του άνδρα συνοδεύεται από τη γήρανση των σπερματοζωαρίων του.