Το 1965 ο 17χρονος μαθητής Ράντι Γκάρντνερ έμεινε ξύπνιος για 11 ημέρες, προκειμένου να δει τι θα πάθει ο οργανισμός του εάν δεν κοιμηθεί. Την δεύτερη ημέρα, τα μάτια του σταμάτησαν να εστιάζουν. Κατόπιν έχασε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα με την αφή. Την τρίτη ημέρα είχε νεύρα και και προβλήματα μνήμης. Μέχρι το τέλος του πειράματός του είχε φτάσει σε σημείο παράνοιας και είχε παραισθήσεις. Παρόλο που ο μαθητής επανήλθε χωρίς να του μείνουν χρόνια συμπτώματα, σε άλλους η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, αρρώστιες ακόμη και θάνατο.

Ads

Ο ύπνος, κατ’ επέκταση, είναι πολύ σημαντικός, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη γιατί. Ένας ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου, ενώ ένας έφηβος χρειάζεται 10. Για να πάμε για ύπνο ο εγκέφαλός μας μας στέλνει μηνύματα ότι είμαστε κουρασμένοι, ενώ λαμβάνουμε αισθητήρια και από το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα ότι έχει νυχτώσει. Οι ουσίες που εκρίνονται από τον οργανισμό μας όταν λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα μας ρίχνουν σε μια ήρεμη κατάσταση με χαμηλούς παλμούς και ρυθμό αναπνοής. Κατά αυτή την περίοδο το DNA μας επιδιορθώνεται και οι μύες μας χαλαρώνουν.

Η αϋπνία συνδέεται με απώλεια μνήμης, αντανακλαστικών και διάθεσης, όπως επίσης με την παχυσαρκία και τις φλεγμονές. Έχει, δε, παρατηρηθεί πως άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Όσο είμαστε άγρυπνοι και ο εγκέφαλός μας είναι δραστήριος, παράγει “σκουπίδια”, από πρωτεΐνες που έχει χρησιμοποιήσει. Η συσσώρευση αυτών των “σκουπιδιών” δημιουργεί τα προαναφερθέντα προβλήματα, και “καθαρίζει” πιο αποτελεσματικά με τον ύπνο, χωρίς ακόμη να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν το γιατί.

Το σίγουρο είναι πως ο ύπνος είναι υγεία!