Πιέσεις προς την κυβέρνηση της Ολλανδίας ασκούν 35 δήμαρχοι της χώρας, ώστε να «χαλαρώσει» και άλλο η πολιτική γύρω από την κάνναβη και να επιτραπεί στους δημότες να καλλιεργούν το επίμαχο φυτό. Την ώρα που η χρήση του νομιμοποιείται σταδιακά σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, η Ολλανδία αισθάνεται ότι μένει «πίσω».

Ads

 
Σε επιστολή που συνυπογράφουν οι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων εκείνοι του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, αναφέρουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την πώληση αλλά όχι και την καλλιέργεια της μαριχουάνας κάτι που ενέχει τον κίνδυνο τα γνωστά coffee shops να στραφούν σε παράνομους εμπόρους για προμήθειες. Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι αυτό θα σπαταλήσει και πολύτιμο χρόνο από την αστυνομία, που θα προσπαθεί να εξαρθρώσει τα κυκλώματα.
 
Διαβάστε επίσης: Απελευθέρωση κάνναβης: Ήρθε η ώρα;

Αντιθέτως, εκτιμούν πως εάν επιτραπεί στις κοινωνίες να καλλιεργούν μαριχουάνα μέσα σε ένα θεσμοθετημένο περιβάλλον, θα περιθωριοποιηθούν οι εγκληματίες-μεσάζοντες και θα έχουν έσοδα οι δήμοι.
 
Από κυβερνητικής πλευράς πάντως δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη. Υποστηρίζουν πως πρέπει να παταχθεί το έγκλημα, αλλά δεν θεωρούν ότι η καλλιέργεια είναι η λύση. Φοβούνται ότι μια αλλαγή στην νομοθεσία δεν θα τύχει καλής υποδοχής από τις γειτονικές χώρες καθώς θα μπορούσε η καλλιεργούμενη κάνναβη να καταλήξει στην Γαλλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου παραμένει απαγορευμένη.
 
Σημειώνεται ότι η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη στην Ολλανδία από την δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην χώρα τουρίστες αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Μάλιστα, η πόλη του Μάαστριχτ έχει απαγορεύσει την χρήση της από τους τουρίστες. Αλλά ακόμη και αυτή η προσέγγιση δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές, αφού σύμφωνα με μελέτες ετησίως οι τουρίστες «αφήνουν» στην Ολλανδία 1,05 δις ευρώ.