«Ποδόσφαιρο εναντίον πάχους» (Man v. Fat Football) ονομάζεται μια νέα δίαιτα που ενθουσιάζει τους Βρετανούς λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της. 

Ads

Η ιδέα είναι απλή αλλά και έξυπνη. Μια φορά την εβδομάδα για συνολικά τρεισήμισι μήνες ομάδες των δέκα ανδρών παίζουν η μια εναντίον της άλλης για συνολικά 30 λεπτά. Μέχρι εδώ τίποτα το ιδιαίτερο. 

Το νέο στοιχείο είναι ωστόσο ότι στο τελικό αποτέλεσμα του ματς προσμετρούνται ως μπόνους τα κιλά που έχουν χάσει οι παίκτες. Αποτέλεσμα; Η δίαιτα του ενός γίνεται υπόθεση ολόκληρη της ομάδας. 

Ο εμπνευστής της δίαιτας «Man v. Fat», ο 39χρονος Άντριου Σάναχαν, είναι περήφανος για την πρωτότυπη ιδέα του και τονίζει ότι «ξαφνικά οι άνδρες αρχίζουν να μιλούν μεταξύ τους για συνταγές ή για τις δυσκολίες να βρουν ρούχα που να τους χωράνε». 

Ads

Παράλληλα στο διαδικτυακό φόρουμ περίπου 10.000 άνδρες ανταλλάσσουν ιδέες για σωματικές ασκήσεις, διαιτητικές σαλάτες και προσπαθούν να δώσουν ο ένας στον άλλον κίνητρα για να συνεχίσουν την προσπάθεια.

«Υπό κανονικές συνθήκες οι άνδρες δεν μιλάνε μεταξύ τους για τα προβλήματα βάρους», λέει ο Α. Σάναχαν, ο οποίος παλαιότερα ήταν υπέρβαρος και αναζητούσε μάταια μια δίαιτα που να του ταιριάζει: «Τα περισσότερα προγράμματα δίαιτας απευθύνονται σε γυναίκες. 

Στόχος τους να ξαναχωρέσει το περσινό όμορφο φόρεμα ή να διασφαλιστεί μια καλή εμφάνιση στην παραλία το καλοκαίρι». Στις αρχές του 2016 ο 39χρονος ίδρυσε το πρώτο διαιτητικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο κοστίζει στους συμμετέχοντες περίπου 100 ευρώ, και με το οποίο περισσότεροι από 1.500 άνδρες στην Μεγάλη Βρετανία έχουν χάσει ήδη περιττά κιλά.

Ποδόσφαιρο: το ιδανικό κίνητρο

Λίγο πριν από το ματς, στη πόλη Κόλτσεστερ δύο ώρες έξω από το Λονδίνο, η προπονήτρια Κρίστα Όστμαν μετρά την περιφέρεια ενός από τους συμμετέχοντες: «Κύριε Τζόουνς είναι κατά 14 εκατοστά μικρότερη από ό,τι πριν από τρεις μήνες».

Δίπλα στα αποδυτήρια η προπονήτρια μετρά την περιφέρεια των ανδρών οι περισσότεροι από τους οποίους είναι περισσότερο ή λιγότερο υπέρβαροι. Ένας από τους συμμετέχοντες, ο Κρις Ντελάντ, παραδέχεται ότι πριν από το πρώτο ματς δεν ήταν σε θέση να τρέξει ούτε ένα τρίλεπτο: «Ίδρωνα ακόμα κι όταν περπατούσα λίγα μόνο λεπτά μέχρι το γραφείο».

Τους τελευταίους μήνες έχασα 18 κιλά, λέει ο Βρετανός που ξεκίνησε το πρόγραμμα με βάρος 136 κιλά. Αυτό που ώθησε τον Κρις να ξεκινήσει τις προσπάθειες αδυνατίσματος ήταν μια ιατρική διάγνωση: «Μέτρησα τον όγκο των πνευμόνων μου και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Είχα ξεπεράσει τα όρια, έπρεπε να κάνω κάτι». 

Και ο Βρετανός προσθέτει: «Το αδυνάτισμα είναι επίπονο. Αν όμως πεις σε έναν Άγγλο ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μπάλα τότε θα τον κερδίσεις. Έτσι έγινε και με μένα».

Πηγή: Deutsche Welle