Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη δημόσια υγεία στη χώρα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις «καθίστανται απειλητικά για τη ζωή των πολιτών». Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και η Ταμίας του Συλλόγου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ενημέρωσαν για αυτά τα προβλήματα και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Ads

 
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καταγράφεται στην Ελλάδα έξαρση της πολυμυελίτιδας, της φυματίωσης, της λύσσας, των πνευμονιοκοκκικές νόσοι, της ελονοσίας, της ηπατίτιδα κλπ. Όπως τονίζεται πρόκειται για ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί στη χώρα και επανεμφανίστηκαν.
 
«Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η εγκατάλειψη της υγείας, ο υποσιτισμός – φαινόμενα που δημιουργούνται από τις κακές συνθήκες υγιεινής και συντελούν σε εξάρσεις των νοσημάτων αυτών με κίνδυνο επιδημιών», τονίζει ο ΠΙΣ, ενώ σημειώνει και το ζήτημα της «επικείμενης αιθαλομίχλης», όπως αναφέρει, «λόγω της ατελούς καύσης από τη χρησιμοποίηση τζακιών, θερμαστρών καυσοξύλων, ξυλόσομπων κλπ».
 
Οι Μ. Βλασταράκος και Β. Ανεμοδούρα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας επεσήμαναν ότι «η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία θα επιλύουν και όχι θα σκεπάζουν τα ζητήματα, όπως είναι η χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης σε οικονομικότερες τιμές, καθώς και η θέρμανση ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά στα σχολεία και οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας».
 
Επιπλέον τόνισαν και το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ «η ψυχική υγεία του πληθυσμού έχει επιβαρυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης – αύξηση της συχνότητας των αυτοκτονιών και των ψυχικών νοσημάτων συνολικά – με συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία».
 
Η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού και η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων καθίσταται απαραίτητη, σήμερα παρά ποτέ, αλλά και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου, λόγω του επικείμενου χειμώνα, να μη θρηνήσουμε θύματα και να μην αντιμετωπίσουμε επιδημίες οι οποίες θα δημιουργήσουν καταστροφικά αποτελέσματα».