Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εξελιχθεί από στοιχείο νεωτερισμού σε ολόκληρη βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Αυτό, χάρη στη πεποίθηση ότι οι μπαταρίες της συσκευής είναι πιο ασφαλής από τα κανονικά τσιγάρα. Για αυτό πριν ενεργοποιήσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε πρώτα. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

 
Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, ο καπνός χωρίς καύση, τα επιθέματα νικοτίνης ή εισπνοής και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρ’όλο που οι ομάδες καταναλωτών πιέζουν την ΥΤΦ να προσθέσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο κατάλογο και όπως έκρινε και ένας ομοσπονδιακός δικαστής ότι θα έπρεπε, ο οργανισμός το καθυστερεί συνεχώς.
 
image 
Τα ρούχα του καπνιστή δεν μυρίζουν, όμως μεταφέρουν ισχυρές χημικές ουσίες 

image
Μια τεχνικός της εταιρείας Βάιπορ γεμίζει μπουκάλια με αρωματικό υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
 
Ο λόγος είναι ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ανακοίνωσαν τη διαδικασία νέων κανόνων, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2013. Η Βραζιλία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενώ η Γαλλία επιβάλλει τους ίδιους κανόνες με τα κανονικά τσιγάρα.
 
image
Μια ποικιλία από γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων προς πώληση

Η ποσότητα της νικοτίνης ή άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες δεν έχουν ελεγχθεί, ούτε η χρήση τους ωφελεί.
 
«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτά. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε η βοηθός αντιπροέδρου στην Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, Έρικα Σγουάρντ.
 
Σύμφωνα με τη Σγουάρντ αρχικές μελέτες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, που έγιναν το 2009, βρήκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών όπως ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά ροφήματα. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι περιέχουν ουσίες όπως φορμαλδεϋδη, βενζόλιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες.
 

Ads

image
Πελάτες σε κατάστημα ηλεκτρονικών τσιγάρων
 
Με περισσότερα από 250 είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων προς πώληση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία και στα συστατικά τους. Το 2010 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έστειλε επιστολές σε πέντε εταιρείες δηλώνοντας πως είχαν αβάσιμους ισχυρισμούς για «κακές διαδικασίες παραγωγής», συμπεριλαμβανομένου της αποτυχίας να θεσπίσει ποιοτικό έλεγχο.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για τους καπνιστές.

«Δεν είναι προϊόν που πρόκειται να κάνει το καπνιστή να κόψει το κάπνισμα, αλλά είναι προϊόν που το χρησιμοποιείται αντί για τα κανονικά τσιγάρα. Οι καπνιστές πάντα ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση, καθώς δεν έχουν τρόπο να σταματήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο Ελίκο Έλι, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Βάιποριν, με έδρα το Μαϊάμι.
 
Επιπλέον τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που κυκλοφόρησε τη προηγούμενη εβδομάδα από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών έδειξε, πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φάρμακο για τους νέους καπνιστές και πως η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους έφηβους έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν.