Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από την ηλικία των 10 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ads

Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα γύρω από τα παιδιά ηλικίας ενός έως τριών ετών, είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα παιδιά που εκτίθεντο από μωρά στον καπνό του τσιγάρου, ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και ένα υψηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) σε ηλικία 10 ετών.

Η επικεφαλής της μελέτης Λίντα Παγκάνι επεσήμανε ότι ενώ η αύξηση του βάρους δεν είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού. Ως εκ τούτου, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες – και για αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφορες εξηγήσεις.

Ads

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η πρώιμη παιδική έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από ζωτικά συστήματα του σώματος, τα οποία υφίστανται σημαντική εξέλιξη μέχρι τη μέση παιδική ηλικία. Επίσης η συχνή έκθεση στο καπνό του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, τον εγκέφαλο και την καρδιά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

«Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία λήψης μέτρων για τη δημόσια υγεία και ότι η μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων χρόνων της παιδικής ηλικίας», εξήγησε η Δρ. Παγκάνι.