Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση. Προκύπτει από την απώλεια ντοπαμίνης που παράγουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ads

Αναπτύσσεται σταδιακά, ξεκινώντας με ένα απλό τρέμουλο στο ένα χέρι συνήθως. Παρόλο που το τρέμουλο είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, η νόσος συνήθως προκαλεί δυσκαμψία και επιβράδυνση της κίνησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον στις 11 Απριλίου έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον, τα συμπτώματα, τις διαθέσιμες θεραπείες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς.

Αν και η νόσος του Πάρκινσον δεν μπορεί να θεραπευτεί, τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για να ρυθμίσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και να βελτιώσει τα συμπτώματά.

Ads

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πρώιμα σημάδια μπορεί να είναι ήπια και να περάσουν απαρατήρητα. Συνήθως ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματός σας και συνήθως παραμένουν πιο έντονα από εκείνη την πλευρά, ακόμη και αφότου γενικευθούν και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει το mayoclinic.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο: Αρχίζει συνήθως σε κάποιο άκρο, συχνά το χέρι ή τα δάχτυλά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε μια κίνηση μπρος-πίσω μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Ένα χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον είναι ο τρόμος του χεριού σας όταν είναι χαλαρό (σε κατάσταση ηρεμίας).
  • Μειωμένη κίνηση (βραδυκινησία): Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να περπατάτε και να επιβραδύνει την κίνηση σας, κάνοντας ακόμα και τις απλές εργασίες να μοιάζουν δύσκολες και χρονοβόρες. Ο βηματισμός σας μπορεί να αρχίσει να διεξάγεται με μικρότερα βήματα, ή μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Επίσης, μπορεί να αρχίσετε να σύρετε τα πόδια σας, καθώς προσπαθείτε να περπατήσετε.
  • Ακαμψία μυών: Η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Η δυσκαμψία των μυών μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησης και να σας προκαλέσει πόνο.
  • Διαταραχή της στάσης του σώματος και της ισορροπίας: Η στάση του σώματός σας μπορεί να γίνει πιο σκυφτή, ή μπορεί να έχετε προβλήματα ισορροπίας, ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον.
  • Απώλεια αυτοματισμού στις κινήσεις: Τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα να εκτελούν “ασυνείδητες”, ή “αυτοματοποιημένες” κινήσεις, όπως το άνοιγμα/κλείσιμο των βλεφάρων, το χαμόγελο, ή η κίνηση των χεριών καθώς περπατάει.
  • Αλλαγές στην ομιλία: Μπορεί να έχετε προβλήματα ομιλίας, ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον. Είναι πιθανό να αρχίσετε να μιλάτε πιο απαλά, πιο γρήγορα, να μπερδεύετε λίγο τα λόγια σας, ή να έχετε έναν φυσικό δισταγμό πριν μιλήσετε.
  • Αλλαγές στην γραφή: Μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο γράψετε κάτι, ή/και το γράψιμό σας να γίνεται με μικρά γράμματα.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, όχι μόνο για τη διάγνωση της κατάστασής σας αλλά και για να αποκλείσετε άλλες αιτίες για τα συμπτώματά αυτά.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος δε θεωρείται κληρονομική. Ωστόσο στην περίπτωση του νεανικού Parkinson (ηλικία εμφάνισης < 50 έτη) έχουν ανακαλυφθεί παθολογικά γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν στην πρώτη εκδήλωση της νόσου.