Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού όποιος είχε συνάχι και πονοκέφαλο, θα έλεγε ότι είναι ένα συνηθισμένο κρυολόγημα και θα συνέχιζε κανονικά την καθημερινότητά του, ακόμη και αν αισθάνονταν λίγο κουρασμένος. Αλλά την εποχή της πανδημίας πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα και όχι για κορονοϊό, και μάλιστα της μετάλλαξης Όμικρον;

Ads

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι υποφέρουν από ήπιους μυϊκούς πόνους, γρατσουνιές στο λαιμό και ξηρό βήχα μπορεί να είναι φορείς της παραλλαγής Όμικρον.  Επισημαίνουν παράλληλα ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που είναι φορείς της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, διαφέρει κατά πολύ από αυτή των ασθενών που έχουν νοσήσει με την μετάλλαξη Δέλτα.

Σε δηλώσεις τους στην βρετανικής εφημερίδα Independent οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί συχνά ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο και πονoκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη διαφορά χωρίς εξετάσεις. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Tιμ Σπέκτορ, από την εφαρμογή ZOE Covid της Βρετανίας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε εξετάσεις, ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Ο Σπέκτορ τόνισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από την εφαρμογή μελέτης ZOE, περίπου τα μισά από όλα τα κρούσματα Δέλτα «χάνονται» γιατί δεν παρουσιάζουν τα «κλασικά» συμπτώματα κορωνοϊού, δηλαδή πυρετό, νέο και επίμονο βήχα και απώλεια ή αλλαγή της όσφρησης ή της γεύσης.

Ads

Η Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, τα οποία οι άνθρωποι δεν θα αναγνωρίσουν ως συμπτώματα κορωνοϊού, «αν πιστέψουν απλώς τις επίσημες κυβερνητικές συμβουλές» σημειώνει.

Η Κριστίνα Μάριοτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH), αναφέρει, ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης.

Αναφέρει επίσης ότι «είναι σημαντικό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και να υποβάλλονται σε τεστ Covid εάν ζουν ή εργάζονται κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο» .

«Η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων» τονίζει η καθηγήτρια Ιρέν Πίτερσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής της υγείας στο University College του Λονδίνου (UCL), και προσθέτει «αλλά μπορεί επίσης να είναι τα πρώτα συμπτώματα –ή και το μόνο συμπτώματα– της νόσου Covid. Επομένως, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να κάνετε διαγνωστικά τεστ για μερικές ημέρες».

Πονοκέφαλος

Αν και ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE. Επιπλέον, είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά (συμπτώματα) του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πονοκέφαλος από τη νόσο Covid, τείνουν να είναι μέτρια έως σοβαρά επώδυνος, εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και όχι σε μία περιοχή, μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και τείνει να είναι ανθεκτικός στα κοινά παυσίπονα.

Καταρροή

Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Φτάρνισμα

Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι όταν φταρνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτάρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος

Πολλά άτομα με Covid παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα.

Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο, αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης

Παραμένει ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από τη Covid, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας ενός ατόμου.

Αν και οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους, αυτή ενδέχεται να αλλάξει, και να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο».

Ο βήχας του κορωνοϊού, είναι συνήθως ξηρός βήχας, σε σύγκριση με τον θωρακικό βήχα που αναδύει φλέγμα ή βλέννα και που μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.