Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια υγιεινής όσον αφορά τους δρομείς έχει να κάνει με το μπουκάλι νερού που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους. Πρόσφατα, το ζήτημα έγινε εξαιρετικά επίκαιρο καθώς μια νέα μελέτη από τη Βραζιλία δείχνει ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες (αλλά και τα μπουκάλια νερού) ενδέχεται να είναι πιο ακατάλληλες από ό,τι νομίζατε.

Ads

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 30 μέλη του γυμναστηρίου να παραδώσουν τα μπουκάλια τους για έλεγχο και να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με 30 άλλα μπουκάλια, αχρησιμοποίητα. Από τη σύγκριση προέκυψε μόλυνση βακτηρίων στο 83% των χρησιμοποιημένων πλαστικών φιαλών.

Οι πιο διαδεδομένες μολύνσεις ήταν ο Staphylococcus Αureus, που ανιχνεύθηκε στο 27% των φιαλών και το Ε. Coli, που βρέθηκε στο 17% αντίστοιχα.

Τυχαία παραδείγματα

«Η μελέτη βασίστηκε σε όσο το δυνατόν τυχαία γεγονότα καθώς εξετάσαμε μπουκάλια που ζητούσαμε από ανυποψίαστους ανθρώπους που έμπαιναν στο γυμναστήριο εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα. Θέλαμε να αποφύγουμε να πάρουμε μπουκάλια που θα είχαν καθαριστεί ειδικά για την περίσταση», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Γκιλμάρ Βέμπερ Σένα, καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του του Ρίο ντε Τζανέιρο, μιλώντας στο «Runner’s World».

Ads

Αν και τα ευρήματα είναι τυχαία, δεν είναι εντελώς απροσδόκητα, σύμφωνα με τον Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητή μικροβιολογίας και παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής της Νέας Υόρκης. Και αυτό διότι τα βακτήρια που βρέθηκαν στα μπουκάλια μπορούν σε γενικές γραμμές να βρεθούν στο 30% των ανθρώπων χωρίς να προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία.

Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να αρρωστήσετε από τα μικρόβια που υπάρχουν στα μπουκάλια; Σύμφωνα με τον Τιέρνο, αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντας παράγοντες: την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων που υπάρχουν και το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

«Τα βακτήρια πιθανόν να προέρχονται από μόλυνση κατά τη διάρκεια της χρήσης», δήλωσε ο Τιέρνο. Άλλωστε, με δεδομένου ότι οι άνθρωποι χειρίζονται τα μπουκάλια τους κατά βάση είτε για να πιουν το αναψυκτικό τους είτε απλώς για να τα γεμίζουν, τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω έμμεσης επαφής. Για παράδειγμα, αν δεν πλένετε τα χέρια σας όταν πάτε στο μπάνιο ή ακουμπάτε υπερβολικά το πρόσωπό σας, δεν αποκλείεται να διαδώσετε μολύνσεις στο μπουκάλι.

Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να πλένετε σωστά κάθε φιάλη πριν από κάθε χρήση για να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε από τα υπάρχοντα βακτηρίδια ή να τα μεταδώσετε σε άλλους που μπορεί να χρησιμοποιήσουν το μπουκάλι σας. Για την ακρίβεια, το ιδανικότερο θα ήταν να πλένετε το μπουκάλι σας μετά από κάθε χρήση.

Σιγουρευτείτε επίσης ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας πριν γεμίσετε το μπουκάλι με κάποιο τονωτικό αναψυκτικό και να θυμάστε ότι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κρεβάτι σας, όπου συνήθως τα μικρόβια κρύβονται.

Για τον Τιέρνο, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή γυάλινα μπουκάλια καθώς τα βακτήρια δεν μπορούν να προσκολληθούν τόσο εύκολα σε αυτά τα υλικά όσο στα πλαστικά. Και φυσικά, αποφύγετε να τα μοιράζεστε όσο περισσότερο γίνεται.

Πηγή: runnfun.gr