Απαισιόδοξα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις ψυχικές νόσου και πιο συγκεκριμένα για την κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από την «σιωπηλή νόσο», με τον γυναικείο πληθυσμό και τους νέους να κρατούν την πρωτιά, όπως αναφέρει και το therapies.gr.

Ads

Συνολικά περίπου 322 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη μέσα σε έναν χρόνο, σημειώνοντας μια αύξηση που αγγίζει το 18,4% μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Ο ΠΟΥ μάλιστα ανέλυσε και τον οικονομικό αντίκτυπο της ασθένειας που φθάνει το δυσθεώρητο ποσό του 1 τρισεκατομμύριο δολαρίων ετησίως και οφείλεται στην πτώση της παραγωγικότητας, λόγω των συνεπειών της νόσου στους εργαζόμενους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Τα θλιβερά στατιστικά όμως δεν σταματούν εδώ καθώς δίπλα στους ανθρώπους που διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη, συνυπάρχουν και 250 εκ. άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες διαταραχές άγχους, από φοβίες, κρίσεις πανικού και μετατραυματικό στρες. Το 80% των ψυχικά πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό/μεσαίο εισόδημα και κοινωνική ανασφάλεια, αλλά και σε χώρες που έχει εξαπλωθεί η ανεργία και η φτώχεια, ακόμα και οι πολεμικές συγκρούσεις.

Ads

Διαπιστώθηκε πως πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη είναι οι εξής ομάδες:

  • οι νέοι
  • οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τον τοκετό
  • οι ηλικιωμένοι

Η πίεση και η κλιμακούμενη ανασφάλεια σήμερα είναι πολύ έντονη ανάμεσα στους νέους, ακόμα και σε εύρωστα μέρη του πλανήτη. Μια άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μόλις έχουν γεννήσει, με ένα ποσοστό που αγγίζει περίπου το 15% (των γυναικών που πρόκειται να γεννήσουν ή μόλις γέννησαν). Οι γυναίκες αυτές θα εκδηλώσουν διαγνώσιμη κατάθλιψη και όχι απλώς κακή διάθεση σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Οι συνταξιούχοι συμπληρώνουν την ευπαθή ομάδα καθώς η αποχώρηση από την εργασία ή η απώλεια του συντρόφου τους είναι πολύ συχνές αιτίες για να νοσήσει κάποιος από κατάθλιψη σε αυτή την συγκεκριμένη φάση της ζωής του.

Το 2013 η κατάθλιψη βρισκόταν στη δεύτερη θέση της λίστας του ΠΟΥ με τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο, μετά από την οσφυαλγία, και συνεχίζει να απασχολεί τους ειδικούς καθώς εξαπλώνεται διαρκώς. « Η κατάθλιψη αποτελεί μεμονωμένα τον κατ’ εξοχήν παράγοντα που συμβάλλει στο να ζει κάποιος με αναπηρία, επομένως θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο σήμερα » σημειώνει ο Δρ Dan Chisholm από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ. Όπως διευκρινίζει ο ΠΟΥ, « η αναπηρία δεν είναι λοιπόν απλώς ένα πρόβλημα υγείας, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αντανακλά την αλληλεπίδραση μεταξύ των σωματικών χαρακτηριστικών του ατόμου και των χαρακτηριστικών της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει» .

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας, στις 7 Απριλίου (ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948) είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη και το σχετικό μήνυμα είναι «Ας μιλήσουμε» (Let’s Talk). Ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.