Η 19η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η «Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας». «Μπορεί να φαίνεται αστείο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ωστόσο όπως επισημαίνεται ο στόχος είναι να κατανοήσει ο κόσμος ένα σημαντικό  παγκόσμιο πρόβλημα: Πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς επαρκές σύστημα αποχέτευσης και χωρίς τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής. 

Ads

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, με την υποστήριξη 121 κρατών μελών, απευθύνει έκκληση για δράση και μεγαλύτερη προσοχή στο πρόβλημα. «Οι υποδομές δεν είναι το μόνο που χρειάζεται. Θα πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές κοινωνικές και συμπεριφορικές αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί», ανέφερε ο Μαρκ Νίο, αντιπρόσωπος της Σιγκαπούρης στον ΟΗΕ, της χώρας-μέλους που έθεσε και το ζήτημα στο τραπέζι της παγκόσμιας κοινότητας.

Όπως σημειώνει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Από το 1990 περίπου 1,8 δις άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. «Ωστόσο η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αφοδεύουν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια δεν έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής», σημείωσε.

«Ένα περιβάλλον που στερείται υγιεινής και καθαρό νερό είναι ένα περιβάλλον όπου κάθε αναπτυξιακός στόχος είναι άπιαστο όνειρο», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμς, εκτελεστικός διευθυντής του WSSCC με έδρα τη Γενεύη. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας είναι επισήμως ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση της αποχέτευσης ως προτεραιότητα στη παγκόσμια ατζέντα», σημείωσε η διευθύντρια των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των συμπράξεων «Νερό για τους ανθρώπους», Έμα Πφίστερ.