Ένα φάρμακο που βασίζεται σε μια ένωση σε παραισθησιογόνα μανιτάρια μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης για έως και 12 εβδομάδες. Αυτό δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Ads

Ένα δισκίο ψιλοκυβίνης 25 mg φέρνει τους ασθενείς σε μια ονειρική κατάσταση, καθιστώντας την ψυχολογική θεραπεία πιο πιθανό να πετύχει.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές και η υποστήριξη πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη, είπαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες με πολύ μεγαλύτερη παρακολούθηση.

Ads

Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σοβαρή κλινική κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται σε καμία διαθέσιμη θεραπεία – το 30% απόπειρα αυτοκτονίας. Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης στις διαταραχές ψυχικής υγείας εδώ και χρόνια.

Οι πρόσφατες μελέτες ήταν ελπιδοφόρες, αλλά πολύ σύντομες για να αξιολογηθούν τα μόνιμα αποτελέσματα.
Σε αυτήν την τελευταία δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine,δόσεις 1 mg, 10 mg και 25 mg δοκιμάστηκαν σε συνολικά 233 άτομα από 10 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με τα 25 mg να δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Ξύπνιο όνειρο»

Οι περισσότεροι είχαν σοβαρή κατάθλιψη για περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου και του Νότιου Λονδίνου και το Maudsley NHS Foundation Trust.

Μετά από μία δόση 25 mg ψιλοκυβίνης Comp360, παράλληλα με ψυχοθεραπεία:

  • ένας στους τρεις δεν διαγνώστηκε πλέον ως καταθλιπτικός στις τρεις εβδομάδες
  • ένας στους πέντε είδε σημαντική βελτίωση στις 12 εβδομάδες

Ο συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος ψυχίατρος Dr James Rucker είπε ότι το φάρμακο πιστεύεται ότι έχει «άμεση δράση στον εγκέφαλο, φέρνοντάς τον σε μια πιο ευέλικτη κατάσταση και παρέχοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία».

Οι ασθενείς, ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι σε ένα ήρεμο δωμάτιο, βίωσαν ένα ψυχεδελικό «ταξίδι» -το οποίο ο ένας περιέγραψε ως «ένα ξύπνιο όνειρο»- για έξι έως οκτώ ώρες.

«Μπορεί να είναι πολύ θετικό αλλά μπορεί επίσης να είναι αρνητικό», είπε ο Δρ Ρούκερ στο BBC News.

«Μπορεί να αναδυθούν δύσκολες αναμνήσεις από το παρελθόν, για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που νιώθετε μια επανασύνδεση με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας».

Ένας θεραπευτής ήταν σε ετοιμότητα για να παράσχει υποστήριξη.

Μέλημα για την ασφάλεια

Την επόμενη μέρα και μια εβδομάδα αργότερα, οι ασθενείς έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη για να μιλήσουν για την εμπειρία τους.

«Οι ασθενείς πηγαίνουν από το “Τι συμβαίνει με εμένα;” στο «Τι συνέβη σε μένα;» είπε ο ψυχοθεραπευτής Nadav Liam Modlin.

Μερικοί ασθενείς σε όλες τις ομάδες παρουσίασαν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, υπερβολική κόπωση καθώς και σκέψεις για αυτοκτονία.

Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο, είπαν οι ερευνητές – αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι μια ανησυχία για την ασφάλεια.
«Μακροχρόνιο πρόβλημα»

Ο επικεφαλής της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, καθηγητής Andrew McIntosh, είπε ότι η δοκιμή παρείχε «τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι στιγμής που υποδηλώνουν ότι δικαιολογούνται περαιτέρω, μεγαλύτερες και μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές ψυχεδελικών».

«Η ψιλοκυβίνη μπορεί [κάποια μέρα] να προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά που έχουν συνταγογραφηθεί εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.

Αλλά άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να εξαφανίζονται μετά από 12 εβδομάδες.

«Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολύ μεγαλύτερες περίοδοι παρακολούθησης από 12 εβδομάδες», είπε ο Δρ Ravi Das, από το University College του Λονδίνου.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα θα μελετήσει πόσες δόσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της κατάθλιψης.

Θα μπορούσαν να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να εγκριθεί το φάρμακο, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: Sigmalive.com