Οι ορμόνες φαίνεται ότι ενοχοποιούνται για το γεγονός ότι παρά την δίαιτα που μπορεί να ακολουθούμε ακόμη και για μεγάλο διάστημα, τα κιλά που είχαμε χάσει επιστρέφουν εκ νέου, όπως προκύπτει από μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Αδαμαντία Κρικέτου.

Ads

Η σχετική μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, υπό την καθοδήγηση του Τζόζεφ Προϊέτο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».  Όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι χάνουν κιλά με δίαιτα, αντιπαλεύουν διαρκώς με μια υπόγεια βιολογική ώθηση να φάνε περισσότερο.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες αναφορικά με την παχυσαρκία, όταν ένας υπέρβαρος άνθρωπος χάσει κιλά, ο μεταβολισμός του επιβραδύνεται. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά ορμονικών αλλαγών που έχουν ως συνέπεια την αύξηση της όρεξης για φαγητό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ορμονικές αλλαγές έχουν μακρά χρονική διάρκεια ενώ ταυτόχρονα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα όσων κάποια στιγμή στη ζωή τους έχασαν βάρος.

Υπό την παρακολούθηση των ερευνητών υγιείς, παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άνθρωποι, ακολούθησαν αυστηρή δίαιτα με τελικό στόχο να χάσουν κατά μέσο όρο το 14% του βάρους τους. Ένα χρόνο αργότερα, διαπιστώθηκε ότι τόσο ο μεταβολισμός όσο και τα επίπεδα των ορμονών των ανθρώπων αυτών δεν είχαν επανέλθει στα αρχικά τους επίπεδα, γεγονός που εξηγούσε γιατί είχαν σχεδόν πάρει ξανά το μισό από το βάρος που είχαν χάσει.

Ads

Παρά το μικρό δείγμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη (συνολικά 50 άτομα), τα ευρήματα αυτής έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες των επιστημόνων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος στην προσπάθειά του να χάσει κιλά αλλά στο να μην τα ξαναπάρει έπειτα από λίγο καιρό. Από ότι φαίνεται οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς «δουλεύουν» εναντίον των αποτελεσμάτων της εκάστοτε δίαιτας, κι έτσι ο άνθρωπος νοιώθει περισσότερο  πεινασμένος από ό,τι ήταν όταν την ξεκίνησε.

Οι Αυστραλοί ερευνητές κατέγραψαν ότι τα επίπεδα της λεπτίνης έπεφταν σημαντικά, κατά τα δύο τρίτα, μόλις οι εθελοντές έχαναν βάρος. Η μείωση της λεπτίνης ωστόσο οδηγούσε σε  ανάλογα αύξηση της όρεξης. Δώδεκα μήνες μετά, τα επίπεδα της λεπτίνης ήταν σχεδόν κατά το ένα τρίτο χαμηλότερα από ό,τι στην αρχή της έρευνας και της δίαιτας, με συνέπεια οι εθελοντές να τρώνε περισσότερο. Τελικό αποτέλεσμα: πήραν ξανά  ένα μέρος από τα κιλά που με κόπο είχαν «ξεφορτωθεί».

Ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός φαίνεται ότι ενεργοποιείται και με μία άλλη ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη.