Τι σημαίνει το σχήμα της κοιλιάς σε μια εγκυμονούσα; Πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού; Οι μύθοι για την εγκυμοσύνη είναι πολλοί με τον βασικότερο να υποστηρίζει ότι οι εγκυμονούσες “τρώνε για δύο”, επειδή εν μέρη βγάζει νόημα αλλά κυρίως επειδή είναι ελκυστικός.

Σε έρευνα της National Charity Partnership (NCP), που συμμετείχαν πάνω από 2.1000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των γυναικών δεν ήξεραν πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (200 περίπου ημερησίως). Εδώ παραθέτουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν την εγκυμοσύνη και εξηγούμε για ποιους λόγους η επιστήμη τους καταρρίπτει, σύμφωνα με τον Guardian.

Πρέπει να τρώτε κόκκινο κρέας ή αλμυρό φαγητό εάν θέλετε αγόρι και γλυκά αν θέλετε κορίτσι

Η ιδέα ότι υπάρχουν διαφορετικά τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνει κανείς για τα αγόρια και άλλα για τα κορίτσια, είναι μάλλον σεξιστικός. Ωστόσο, υπάρχουν φαγητά που μπορούν να επηρεάσουν το φύλο του μωρού, καθώς το 2008 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη θερμίδων ημερησίως, έχουν παραπάνω πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι.

Μπορείτε να καταλάβετε το φύλο του μωρού από το σχήμα της κοιλιάς

Το μόνο πράγμα που μπορεί να καταλάβετε από το σχήμα της κοιλιάς είναι αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, καθώς στις μετέπειτα εγκυμοσύνες οι μύες του στομάχου μπορεί να είναι πιο αδύναμοι με αποτέλεσμα το μωρό να μεταφερθεί χαμηλότερα. Το σχήμα της κοιλιάς γενικά καθορίζεται από το μέγεθος και τη θέση του μωρού, αλλά και από τον τύπο σώματος της γυναίκας.

Μπορείτε να καταλάβετε το φύλο του μωρού από αυτά που τρώτε

Και σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες υποτίθεται ότι επιθυμούν περισσότερα γλυκά αν περιμένουν κορίτσι και αλμυρά αν περιμένουν αγόρι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο, αλλά η ποσότητα του φαγητού μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας, αφού τα αγόρια τείνουν να είναι περίπου 100 γραμμάρια βαρύτερα από τα κορίτσια κατά τη γέννηση. Σε μια μελέτη 304 γυναικών, παρατηρήθηκε ότι εκείνες που θα γεννούσαν αγόρια, έκαναν καθημερινά περίπου 10% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η καούρα σημαίνει ότι θα έχετε ένα τριχωτό μωρό

Αυτός ο μύθος μπορεί να κρύβει μια μικρή δόση αλήθειας. Σε μελέτη που συμμετείχαν 64 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες που είχαν καούρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γέννησαν μωρά με πλούσια μαλλιά, ενώ οι υπόλοιπες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν φαλακρά μωράκια.

Αν ακούτε κλασική μουσική θα γεννήσετε πιο έξυπνα μωρά

Προφανώς αν ακούτε Μότσαρτ, αυτό δε σημαίνει ότι το μωρό σας θα είναι πιο έξυπνο από τα άλλα μωρά. Υπάρχουν όμως στοιχεία, αν και λιγοστά, που αποδεικνύουν ότι η κλασική μουσική μπορεί να χαλαρώσει μια εγκυμονούσα και η ίδια μουσική θα μπορούσε να διευκολύνει τη γέννηση του μωρού, αφού αυτό που θα ακούει θα του είναι οικείο και θα τουθυμίσει την αίσθηση της χαλάρωσης της μητέρας του.

Το κάρι, ο ανανάς και η ερωτική επαφή μπορούν να “σπάσουν τα νερά”

Μία έρευνα έδειξε ότι το 18% των γυναικών θεωρούν ότι το κάρι θα μπορούσε να ευθύνεται για το "σπάσιμο των νερών".  Άλλοι πιστεύουν ότι ο ανανάς μπορεί να επιταχύνει αυτή την διαδικασία, καθώς περιέχει ένα ένζυμο, τη βρομελίνη, που πιστεύεται ότι μαλακώνει τον τράχηλο, αν και η ποσότητα πρόσληψης για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστή. Σχετικά με την ερωτική επαφή, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που τη συσχετίζουν με τη γέννα. Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ορμόνη που χρησιμοποιείται ιατρικά για να προκαλέσει τη γέννηση. Επιπλέον, η διέγερση των θηλών, η απελευθέρωση ωκυτοκίνης και οι συσπάσεις που σχετίζονται με τον οργασμό πιστεύεται επίσης ότι διεγείρουν τη μήτρα και ανοίγουν τον τράχηλο.