Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά την ανανέωση της άδειας εμπορικής κυκλοφορίας στην ΕΕ της γλυφοσάτης, ενός από τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα για γεωργική χρήση, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει στα κράτη μέλη να παρατείνουν για 12 ως 18 μήνες την ισχύουσα άδεια εμπορικής διάθεσής της, ώστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να λάβει νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ads

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί σε μια οδηγία της να «παραταθεί η σημερινή άδεια» έως ότου να υπάρξει «γνωμοδότηση από τον ECHA», τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ταξινόμηση των διαφόρων χημικών ουσιών στην ΕΕ κι ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τη γλυφοσάτη το 2017, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βίτενις Αντριουκάιτις.

Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί στα κράτη μέλη στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στις Βρυξέλλες την 6η Ιουνίου. Η τρέχουσα άδεια εμπορικής διάθεσης του ζιζανιοκτόνου αυτού λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Οι επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην υγεία —είναι πιθανόν καρκινογόνος ουσία, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες— βρίσκονται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας διένεξης, που διαρκεί εβδομάδες. Οι Βρυξέλλες βασίζονται σε μια μελέτη της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία έκρινε «απίθανο» η γλυφοσάτη να είναι καρκινογόνος, καθώς σε και εθνικές μελέτες.

Ads

Η Κομισιόν πρότεινε ως τώρα να ανανεωθεί για εννιά χρόνια η άδεια εμπορικής διάθεσης της γλυφοσάτης. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλιστεί η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της, αρχικά τον Μάρτιο και κατόπιν στα μέσα του Μαΐου, δεν υπήρξε συναίνεση για αυτό το ζήτημα.

«Τα κράτη μέλη δεν έχουν ανάγκη να κρύβονται πίσω από μια απόφαση της Κομισιόν», δήλωσε δηκτικά ο επίτροπος Αντριουκάιτις σήμερα.

Παρότι η άδεια εμπορικής διάθεσης της γλυφοσάτης αναβλήθηκε σε επίπεδο ΕΕ, η απόφαση να επιτρέπεται ή όχι η εμπορική κυκλοφορία των ζιζανιοκτόνων που την εμπεριέχουν ως δραστική ουσία επαφίεται στο καθένα από τα κράτη μέλη, υπογράμμισε ο επίτροπος.

Η γλυφοσάτη είναι η δραστική ουσία των πλέον διαδεδομένων ζιζανιοκτόνων στην αγορά: του RoundUp της Monsanto, αλλά και ανταγωνιστικών προϊόντων των εταιρειών Syngenta, BASF, Bayer, Dupont και Dow Agrosciences.

Η Κομισιόν εξάλλου προετοιμάζει μια δεύτερη οδηγία, με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση της γλυφοσάτης σε δημόσιους κήπους, πάρκα και παιδικές χαρές, αλλά και στους αγρούς, κατά την περίοδο πριν από τη σοδειά.

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί έχουν ήδη προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από την οργάνωση Greenpeace.

Αυτό είναι «το ελάχιστο» που μπορεί να γίνει: «αυστηροί περιορισμοί για να περιοριστεί η έκθεση των ανθρώπων» στην συγκεκριμένη ουσία, εξήγησε η Φραντσίσκα Άχτενμπεργκ, αρμόδια για διατροφικά ζητήματα αυτής της ΜΚΟ.

Εξάλλου οι Βρυξέλλες επανέλαβαν ότι προτίθενται να απαγορεύσουν την ουσία POE-tallowamine, η οποία εμπεριέχεται σε ορισμένα φυτοφάρμακα με βάση τη γλυφοσάτη.

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν ωστόσο δεν μετέβαλαν τη θέση της Γαλλίας, μια από τις οκτώ χώρες που δεν συμφωνούσε εδώ και δεκαπέντε ημέρες, όπως κατέστησε ήδη σαφές η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ με μια ανάρτησή της στο Twitter: το Παρίσι «δεν θα ψηφίσει την πρόταση των Βρυξελλών», έγραψε.

Η φυτοϋγειονομική βιομηχανία εξέφρασε την απογοήτευση για την αλλαγή της θέσης της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ένα «δυσανάλογο προηγούμενο» στο «πλαίσιο των κανόνων και των διαδικασιών όσον αφορά την έγκριση των δραστικών ουσιών» των ζιζανιοκτόνων στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ομάδας Δράσης για τη Γλυφοσάτη (Glyphosate Task Force), μιας κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η αμερικανική εταιρεία Monsanto.

«Εάν οι κυβερνήσεις δεν είναι βέβαιες πως η γλυφοσάτη είναι ακίνδυνη, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να εκτίθενται» στις πιθανές συνέπειες από τη χρήση της στην υγεία τους, σχολίασε ο Μπερτ Βάντερ, διευθυντής της εκστρατείας του διαδικτυακού κινήματος Avaaz, που έχει συγκεντρώσει 1,4 εκατομμύριο υπογραφές εναντίον της χρήσης της γλυφοσάτης.

Μια από τις σημαντικότερες ενώσεις παραγωγών της Ευρώπης, η COPA-COGECA (Επιτροπή των Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Γενική Επιτροπή της Γεωργικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), κάλεσε από την πλευρά της να ανανεωθεί η άδεια εμπορικής κυκλοφορίας και χρήσης της γλυφοσάτης, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση».