Ανήσυχοι και δυστυχισμένοι οι έφηβοι που σερφάρουν συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια πρωτότυπη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Ads

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adolescent Health αναφορικά με τη επίπτωση που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στα νέα παιδιά έδειξε ότι το συχνό σερφάρισμα στα social media σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται από το σχολείο τους για να είναι καλοί μαθητές έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται πιο ανήσυχα, πιο δυστυχισμένα, να τους προκαλεί νευρικότητα και φόβο ενώ πολύ συχνά υποφέρουν από πονοκεφάλους και νιώθουν αδιαθεσία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν για παράδειγμα, πως τα ποσοστά των κοριτσιών που αισθάνονται θλίψη ή νευρικότητα αυξήθηκαν ενώ, το ποσοστό των νέων που υπέφεραν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης αυξήθηκε από 13% που ήταν το 2009 και έφτασε στο 20% το 2014. Μάλιστα όπως επεσήμαναν από τη μελέτη, οι έφηβες από 11-13 ετών χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και γίνονται πιο νευρικές όταν βλέπουν να προβάλλονται στα social media εικόνες με τέλειες γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, υπάρχει σημαντική μια αύξηση του χρόνου που αφιερώνουν οι νέοι στην ενασχόλησή τους με τα social media καθώς επίσης, σημαντικά και αυξανόμενα συναισθηματικά προβλήματα ειδικά από τα κορίτσια νεαρής ηλικίας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προβλήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικά και πιθανότατα συνδέονται με το στρες του σχολείου όμως, αυτά γίνονται πιο έντονα με την συχνή επαφή του παιδιού με τα social media.

Ads

Η  έρευνα έγινε σε 1.600 μαθητές και συνέκρινε δείγματα αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας από το 2009 και 2014.