Μια νέα «ασθενή 1» του κορονοϊού στην Ιταλία ανακοίνωσαν οι γιατροί, κάνοντας γνωστό πως ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα ήδη από τον Νοέμβριο του 2019.

Ads

Πρόκειται για μια γυναίκα είκοσι πέντε ετών από το Μιλάνο, η οποία στις 10 Νοεμβρίου του 2019 είχε υποβληθεί σε βιοψία για ένα δερματικό εξάνθημα που είχε εμφανίσει. Αναλύοντας τώρα παλαιότερα δείγματα επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μιλάνου, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ογκολογίας και του Ιταλικού Διαγνωστικού Κέντρου διαπίστωσαν ότι η γυναίκα αυτή είχε μολυνθεί από τον Sars-Cov2 πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Μέχρι τώρα «ασθενής 1» θεωρούνταν ένα παιδί τεσσάρων ετών, που είχε μολυνθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Dermatology, έβαλε στο μικροσκόπιο βιοψίες για άτυπες δερματικές παθήσεις που είχαν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες του 2019 και δεν είχαν ακριβή διάγνωση. Σημειώνεται ότι περίπου 5-10% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 εμφανίζει δερματικά προβλήματα.

Ads

«Κάναμε έρευνα στο παρελθόν επειδή με τις εργασίες μας, που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, έχουμε αποδείξει ότι σε αυτήν την πανδημία υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το μόνο σημάδι της μόλυνσης από Covid-19 είναι αυτή της παθολογίας του δέρματος – εξηγεί στη Repubblica ο συντονιστής της έρευνας Ραφαέλε Τζανότι.

«Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσαμε να βρούμε στοιχεία για την παρουσία του Sars-Cov-2 στο δέρμα ασθενών με μόνο δερματικές παθήσεις πριν από την έναρξη της επίσημα αναγνωρισμένης επιδημικής φάσης» προσθέτει και αναφέρει ότι η βιοψία μιας νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται από τον Νοέμβριο, έδειξε την παρουσία γονιδιακών αλληλουχιών του RNA του ιού, των δακτυλικών αποτυπωμάτων του Covid-19 στον ιστό του δέρματος.

Η συγκεκριμένη ασθενής ανέφερε ότι δεν είχε άλλα συμπτώματα και ότι αυτές οι δερματικές βλάβες εξαφανίστηκαν μετά από πέντε μήνες. Από μια εξέταση που έκανε τον  Ιούνιο του 2020 βρέθηκαν τα αντισώματα στον ιό.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που «χτυπήθηκε» από τον νέο κορονοϊό και παραμένει μια από τις πλέον πληγείσες με πάνω από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 78.000 θανάτους.