Κάθε χρόνο περίπου 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε χώρες της ΕΕ εξαιτίας των υπεμικροβίων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα υπερμικρόβια, τα μικρόβια δηλαδή που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία των ζώων.

Ads

Τα υπερμικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα λόγω της εσφαλμένης και υπερβολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών, που ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν αναπτύσσοντας νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα.

Ενδεικτικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) υπογραμμίζεται ότι στα βακτήρια της σαλμονέλας, που προκαλούν την σαλμονέλλωση, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα, τα ποσοστά πολυανθεκτικότητας είναι υψηλά σε όλη την ΕΕ.

«Η συνετή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και στην κτηνιατρική είναι υπερβολικά σημαντική. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά», ανέφερε ο Μάικ Κάτσποουλ, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC.

Ads

Στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου, που γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για τις ανάγκες της έκθεσης, εντοπίστηκε για πρώτη φορά, σε χαμηλά επίπεδα, σε ζώα και τρόφιμα η ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες (μια κατηγορία αντιβιοτικών)-συνήθως η τελευταία εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ιδιαίτερα ανθεκτικά υπερμικρόβια.

Να σημειωθεί ότι και σε χοίρους και σε χοιρινό κρέας που είχε προσβληθεί από τα βακτήρια του E. coli παρατηρήθηκαν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα αντίστασης.

Η Μάρτα Χούγκας, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών και μολυσματικών κινδύνων της EFSA, αναφέρει ότι, πιθανότατα λόγω διαφορών στο επίπεδο της χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων, παρατηρούνται γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και οι χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης γενικώς εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης σε σχέση με εκείνες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.