Ο πρωινός μας καφές μπορεί να αρχίσει να έχει καλύτερη γεύση αφού μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το θέμα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν συχνά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες ασθένειες σε σύγκριση με ανθρώπους που πίνουν λίγο ή καθόλου καφέ. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί ζουν και περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους.
 

Ads

Αυτή η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη 16 Μαΐου στο «The New England Journal of Medicine», έχοντας αναλύσει τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ πάνω από 400.000 αντρών και γυναικών ηλικίας 50 με 71 ετών, καθιστώντας τη ως τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τη συσχέτιση κατανάλωσης καφέ και θεμάτων υγείας.

image

Προηγούμενες μελέτες είχαν  αντικρουόμενα αποτελέσματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Καθώς ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό που μπορεί προσωρινά να αυξήσει σε μερικούς ανθρώπους τους χτύπους της καρδίας και την πίεση. Ο καφές περιέχει ακόμη εκατοντάδες  μοναδικούς συνδυασμούς και αντιοξειδωτικά που μπορούν να επιφέρουν πλεονεκτήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Μια περίπλοκη κατάσταση για την έρευνα κατανάλωσης καφέ ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που πίνουν καφέ είναι ταυτόχρονα και καπνιστές.
 
Για να μάθουν περισσότερα, έγιναν έρευνες στο Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας ( National Institutes of Health), ανάλυσαν τη διατροφή και το ιστορικό υγείας, απατώντας σε ένα ερωτηματολόγιο. Σε αυτό συμμετείχαν 229.119 άντρες και 173.141 γυναίκες που ήταν μέλη στην Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (American Association of Retired Persons-AARP) μεταξύ του 1995 με 1996. Οι αποκρινόμενοι παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2008, όπου 52.000 από αυτούς απεβίωσαν.

Ads

 image

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που έπιναν συχνά καφέ ήταν πολύ πιθανό να είναι και καπνιστές. Έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ασκούνταν λιγότερο και έπιναν περισσότερο αλκοόλ – όλα αυτά σχετίζονται με φτωχή υγεία.
 
Αλλά όταν οι ερευνητές κατάφεραν να  ελέγξουν αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα έδειξαν ότι όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, εγκεφαλικά, αναπνευστικά προβλήματα, μολύνσεις, προβλήματα καρδιάς ακόμη και τραύματα και ατυχήματα.
 
Γενικότερα, η έρευνα, στη διάρκεια των 14 ετών, έδειξε ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν περίπου 10%  λιγότερο για τους άντρες και περίπου 15% λιγότερο για τις γυναίκες που έπιναν δύο με έξι ή και παραπάνω καφέδες ημερησίως. Η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και του μικρότερου κινδύνου θανάτου ήταν παρόμοιο είτε ο καφές περιείχε καφεΐνη είτε όχι.

 image

Ο Neal D.Freedman, ο επικεφαλής της συγγραφής της μελέτης και ερευνητής του Διεθνές Ινστιτούτου του Καρκίνου (National Cancer Institute), υπογράμμισε ότι οι ανακαλύψεις, οι οποίες βασίζονται σε παρατηρούμενα δεδομένα, δείχνουν, μόνο μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και της μικρής πιθανότητας ασθένειας, για αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας καφέ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία. Ως αποτέλεσμα, ο Dr.Freedman, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι συντηρητικοί όταν ερμηνεύουν τα δεδομένα, αλλά και αυτοί που καταναλώνουν συχνά καφέ μπορούν να είναι βέβαιοι για την ισχύ της μελέτης. 
 
Πηγή: New York Times