Δίχως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα κάποια αιτιακή σχέση, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό είναι πιθανό να συνδέεται με έναν σπάνιο τύπο φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη.

Ads

Η σοβαρή νευρολογική πάθηση που ίσως συνδέεται με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα και είναι μία φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.