Νέα μέθοδος βιοψίας που βασίζεται στην τεχνολογία fusion και εντοπίζει με απόλυτη ακρίβεια τον καρκίνο του προστάτη, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα από την ομάδα των ουρολόγων χειρουργών Ανδρέα Ανδρέου και Αθανάσιου Μπέκου, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ads

«Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά όλο και περισσότερους άνδρες. Το σύστημα βιοψίας προστάτη με τεχνολογία fusion δεν αφήνει κανένα περιθώριο εσφαλμένης ή ανεπαρκούς διάγνωσης. Εκτός από τη βιοψία για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, χρησιμεύει για την ασφάλεια των ασθενών που υπόκεινται σε ενεργό παρακολούθηση μικρών, κλινικά μη σημαντικών, καρκινωμάτων» αναφέρει ο κ. Ανδρέου, μιλώντας γι’ αυτήν τη νέα τεχνική βιοψίας.

Η fusion βιοψία προστάτη αξιοποιεί τις πληροφορίες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας και επιτρέπει τη στοχευμένη βιοψία ύποπτων εστιών μέσω σύντηξης των τομών της μαγνητικής με υπερηχογραφικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, η πάσχουσα περιοχή αναγνωρίζεται από την εξελιγμένη πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία 3 Tesla. Με υπερηχογράφημα 3D, ο προστάτης αποτυπώνεται τρισδιάστατα με τη χρήση ειδικού ηχοβολέα. Ακολουθεί η σύντηξη εικόνων της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερηχογραφήματος, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια οι ύποπτες περιοχές στον προστάτη. Με βάση τις προεπιλεγμένες ύποπτες ζώνες γίνεται ο προγραμματισμός της βιοψίας. Κάθε βιοψία ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο για την ακρίβειά της με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας fusion βιοψίας για τον ασθενή είναι, σύμφωνα με τους χειρουργούς που την εφαρμόζουν, τα εξής:

Ads
  • Βοηθάει στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με τη σύντηξη εικόνων της MRI (μαγνητικής τομογραφίας).
  • Διασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας να αγνοηθεί υπάρχων καρκίνος.
  • Προσφέρει ακριβή πλοήγηση σε ύποπτες περιοχές του προστάτη.
  • Διασφαλίζει την ενεργό παρακολούθηση ασθενών με μη κλινικά σημαντικό καρκίνωμα.
  • Εξασφαλίζει ορθή διάγνωση σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε δύο ή τρεις βιοψίες χωρίς ακριβή αποτελέσματα.

Αυτή η τεχνική εφαρμόστηκε από τους Ανδρέα Ανδρέου και Αθανάσιο Μπέκου για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα πριν από τρεις μήνες και ήδη εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, ανατρέπει τα υπάρχοντα διαγνωστικά δεδομένα.