Καλά φαίνεται να είναι τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, αφού νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση του έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα οι μελέτες παρουσίασαν ότι οι τακτικοί καταναλωτές καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα και χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων καρκίνων.

Ads

Τα καλά νέα βέβαια προέρχονται κυρίως από αναλύσεις που έγιναν σε λευκούς πληθυσμούς και δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν τα οφέλη που αποκόμισαν για άτομα άλλων φυλών παραμένουν ίδια. Οι επιστήμονες βέβαια ανέφεραν πρόσφατα, ότι τα προνόμια μακροζωίας πιθανόν να ισχύουν για τους Αφροαμερικανούς και ορισμένους Λατίνους.

Σε δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές εντρύφησαν στις συνήθειες κατανάλωσης καφέ σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να εξετάσουν τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανθρώπων μη λευκών πληθυσμών. Το αποτέλεσμα και στις δύο μελέτες έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα αυτοί που έπιναν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα, φαίνεται να παρουσιάζουν 18% μικρότερο ρίσκο πρόωρης θνησιμότητας στα 16 χρόνια παρακολούθησης.