Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό διατροφολογίας Nutrition, κατέδειξε ότι οι Έλληνες καταναλώνουν συχνότερα γάλα, διάφορα ροφήματα καφέ και αλκοολούχα ποτά, από ότι χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέδειξε πως όλα τα είδη ροφημάτων και ποτών συνεισφέρουν στο ¼ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά, ενώ το 75% της πρόσληψης αυτής προέρχεται από ροφήματα καφέ, γάλακτος και κακάο ή από αλκοολούχα ποτά. Κι ενώ το καλοκαίρι η συγκεκριμένη κατανάλωση αυξάνεται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ενεργειακό ισοζύγιο.

Ads

Καφές, γαλακτοκομικά και αλκοολούχα, τα ποτά που συμβάλλουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη

Βάσει της έρευνας, είτε πρόκειται για καλοκαίρι είτε για χειμώνα, τα ροφήματα που συνεισφέρουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη είναι το γάλα (απλό ή σοκολατούχο), τα διάφορα ροφήματα καφέ, και τα αλκοολούχα ποτά. Το σύνολο αυτών προσφέρει περί το 75% της συνολικής ενέργειας που προέρχεται από ροφήματα και ποτά, ποσοστό που με τη σειρά του αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ανεξαρτήτου προέλευσης. Το υπόλοιπο ¼ της ενέργειας (ή 5% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής/θερμιδικής πρόσληψης) από ροφήματα/ποτά απαντά σε αναψυκτικά, ποτά με βάση τους χυμούς φρούτων, και σακχαρούχα αφεψήματα. Κατά συνέπεια, η δεύτερη κατηγορία ροφημάτων συνεισφέρει πολύ λιγότερο στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη αντιστοιχώντας στο 2,8% για τους καλοκαιρινούς μήνες και το 0,5% για τους χειμερινούς.

Μεγαλύτερη κατανάλωση ροφημάτων το καλοκαίρι, αλλά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

Ads

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν εξάλλου ότι δεδομένων των αυξημένων αναγκών ενυδάτωσης το θερμό ελληνικό καλοκαίρι, η ενεργειακή πρόσληψη από τα διάφορα ροφήματα είναι υψηλότερη τους θερινούς μήνες από ό,τι το χειμώνα· είναι, επίσης, υψηλότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Κατά την ανάλυση των συλλεγέντων στοιχείων, προέκυψε συγκεκριμένα ότι θερμίδες που προέρχονται από τα διάφορα ροφήματα/ ποτά το καλοκαίρι (492±499 θερμίδες/ημέρα) είναι περισσότερες από ό,τι το χειμώνα (479±286 θερμίδες/ημέρα). Ωστόσο, παρά την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε υγρή μορφή το καλοκαίρι, η συνολική ενεργειακή πρόσληψη είναι υψηλότερη το χειμώνα και η κατανάλωση ενέργειας παραμένει –εν πολλοίς– σταθερή.