Την αναστροφή των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια κατάφεραν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

Ads

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, όπως αλλαγές στην αφή, μυική ατροφία, προβλήματα στην όραση, τον προσανατολισμό , την ομιλία, την ισσοροπία, εξάντληση κ.α., ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί και αναπηρία.
 
Η επιστημονική ομάδα από το Φράιμπουργκ, με επικεφαλής τον Μάρκο Πιντς, χορήγησε σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης, RNA το οποίο προκαλούσε την παραγωγή της πρωτεΐνης ιντερφερόνης-β.
 
Στόχος τους ήταν να σταματήσουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο «Nature Neuroscience» η αύξηση της ιντερφερόνης-β φαίνεται πως επιβράδυνε την ανάπτυξη των Τ- κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας
 
Τα ποντίκια εμφάνισαν ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Ειδικότερα παρουσίασαν μείωση στη μυική αδυναμία και στην παράλυση της ουράς τους μέσα σε διάστημα 48 ωρών.
 
Όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα η χορήγηση ιντερφερόνης- β με ενέσεις, μία θεραπεία που ακολουθούν όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, προκαλεί την ανάπτυξη αντισωμάτων μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της. Αντίθετα κάνοντας το ανοσοποιητικό να παράγει τη δική του ιντερφερόνη –β εκτιμούν πως μπορούν να προσφέρουν μία αποτελεσματικότερη θεραπεία.