Το αλκοόλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασκέδαση και έτσι, συνεχίζει να καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα αποτελέσματα τους όμως μας αφήνουν με βαρύ κεφάλι, ζαλάδα και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, άνθρωποι από όλον τον κόσμο να αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το πρόβλημα. Κάποια πράγματα που έχουμε όμως στο μυαλό μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Ads

Ενόψει και της σημερινής, πρωτοχρονιάτικης νυχτερινής διασκέδασης, βάζουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους στον επιστημονικό έλεγχο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η αλήθεια κα τι πραγματικά ισχύει, σύμφωνα με το Conversation… 

Γάλα και ελαιόλαδο…

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ένα ποτήρι γάλα πριν από ένα «δύσκολο βράδυ» μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος. Στις μεσογειακές χώρες μάλιστα υπάρχει και η άποψη πως με μια κουταλιά ελαιόλαδο «στρώνει» το στομάχι. Αλλά στην πραγματικότητα αυτές οι τεχνικές δεν προστατεύουν το στομάχι. Εάν υπάρχει κάποια επίδραση, αυτή είναι να ότι δεν θα έχετε τελείως άδειο το στομάχι. Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται στο στομάχι και το υπόλοιπο απορροφάται στο έντερο. Έτσι, κάθε τρόφιμο που περιέχει λίπος, πρωτεΐνη ή σε κάποιο βαθμό υδατάνθρακες επηρεάζει ελάχιστα στην επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ.

Ads

Ένα καλό πρωινό… 

image

Μια έρευνα σε 2.000 Βρετανούς ενήλικες, που διεξήχθη από την One Poll, διαπίστωσε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε θερμίδες είναι το καλύτερο φάρμακο μετά από μια δύσκολη νύχτα με πολύ αλκοόλ. Η έρευνα ανέφερε επίσης ότι το 26% των δημοφιλών θεραπειών βασίζεται σε ένα πιάτο που περιέχει αυγό. Αλλά υπάρχει κάποια επιστήμη σε αυτό;

Μια μελέτη που έγινε σε αρουραίους έδειξε ότι θα μπορούσε να έχει βάση αυτή η θεωρία. Τα αυγά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα στην ουσία κυστεΐνη. Όταν οι αρουραίοι προσέλαβαν θανατηφόρες ποσότητες ακεταλδεΰδης (αιθανάλης), της τοξίνης που παράγεται στο σώμα μας όταν διαλύεται  το αλκοόλ, εκείνοι που έλαβαν κυστεΐνη ήταν πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν από την τοξική επίθεση. Αλλά αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ισχύει και για τους ανθρώπους, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα.

Ο καφές… 

image

Εάν είστε μεθυσμένοι και θέλετε να επανέλθετε γρήγορα, τι κάνετε; Στις ταινίες οι περισσότεροι πίνουν μια κούπα δυνατού σκέτου καφέ για να αντιμετωπίσουν το hangover. Η επιστήμη δεν συμφωνεί όμως με αυτή την άποψη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον σύνθετο τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ λειτουργεί ως “κατασταλτικό”, καθώς μας κάνει να αισθανόμαστε χαμένοι και ζαλισμένοι, ενώ ο καφές είναι μεν διεγερτικός αλλά δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση μέθης που βρίσκεται κανείς μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Μόνο ο χρόνος μπορεί να σας ξεμεθύσει. Ο καφές ίσως βοηθήσει στο να ξυπνήσετε όμως δεν πρόκειται να κάνει κάτι για τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας. Μια μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις των αλκοολούχων ποτών με και χωρίς καφεΐνη σε προσομοιωτή οδήγησης, διαπίστωσε ότι η καφεΐνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Γενικά, η ανάμειξη της καφεΐνης και του οινοπνεύματος, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν είναι καλός συνδυασμός.

Το νερό πριν πέσετε στο κρεβάτι καθαρίζει το κεφάλι σας

Μπορεί να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Η ενυδάτωση άλλωστε είναι πολύ σημαντική όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Το νερό θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη αφυδάτωση και την ενοχλητική ξηροστομία, αλλά δε θα κάνει τίποτα για τον πονοκέφαλο και τη ζαλάδα. Αν έχετε συμπτώματα όπως είναι η εφίδρωση, η διάρροια και ο εμετός, τότε η ανάγκη για αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το νερό θα βοηθήσει επίσης να ξεπλύνετε τις τοξίνες, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι πριν πάτε για ύπνο και φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και το πρωί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νερό καρύδας, το οποίο περιέχει φυσικά πολλούς ηλεκτρολύτες και μέταλλα.

Το αλκοόλ δίνει ενέργεια; 

Αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς λάθος από κάθε άποψη. Το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας προσφέρει ενέργεια, αλλά αντίθετα είναι κατευναστικό και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υπνηλία. Επιβραδύνει έντονα τα ανακλαστικά μας και επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, κινούμαστε και αντιδρούμε.

image

Τι συμβαίνει με το ανακάτεμα ποτών; 

Υπάρχει μια άποψη που ακούγεται εδώ και χρόνια και αναφέρει ότι η μίξη διαφορετικών αλκοολούχων ποτών θα κάνει το hangover χειρότερο. Αυτό είναι μύθος. Με το να ανακατεύετε ποτά απλώς αυξάνεται ο κίνδυνος να πιείτε περισσότερο αλκοόλ επειδή χάνεται το μέτρημα. «Έχω τέσσερις μπύρες, τρία σφηνάκια και ένα ποτήρι κρασί; Ή μήπως ήταν τρεις μπύρες, τέσσερα σφηνάκια και δύο ποτήρια κρασί; », αναρωτιόμαστε συχνά. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι η μίξη των ποτών επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό.

Αν θέλετε πραγματικά να αποφύγετε ένα μεθύσι, η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες των επιστημόνων σχετικά με το αλκοόλ. Αρχικά δεν συνίσταται να ξεπερνάτε τον αριθμό των 14 ποτών τη βδομάδα, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε πολύ αν τρώτε ταυτόχρονα και πίνετε άφθονο νερό. Αν το αλκοόλ καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δηλητηρίαση. Το αλκοόλ σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο. Επίσης, επειδή η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμετό, μπορεί εύκολα να προκληθεί και αναρρόφηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ασφυξία. Όσο για την μακροπρόθεσμη χρήση… η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολισμό και να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.